Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (17/9) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι στον τομέα των Μεταφορών εντάσσεται και ο τομέας της Ναυτιλίας. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: “O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής πριν προχωρήσει στη δομή και τα χαρτοφυλάκια. Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο αλληλένδετη δομή, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Τόνισε ότι «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν».

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε 6 αντιπροέδρους, 4 γυναίκες και 2 άνδρες. 

Πρόκειται για τους: 

Τερέζα Ριμπέρα εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Ανταγωνισμού

Χένα Βιρκούνεν εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας και Τεχνολογίας 

Στεφάν Σεζουρνέ εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την Ευημερία και την Οικονομική Ασφάλεια

Κάγια Κάλλας εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική

Ροξάνα Μιντζάτου εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ραφαέλε Φίτο εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις

Οι νέοι Επίτροποι

Πηγή