ΔΤ από υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο: «Ανυπόφορη παραμένει η καθημερινότητα σε 12 με 18 οικισμούς, με πάνω από 15.000 κατοίκους, που έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με την περίφημη Τάφρο 66. Για μια ακόμη χρονιά, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων», υπογραμμίζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Από το 1982, επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μόλυνση των νερών της Τάφρου, χωρίς ποτέ να δοθεί μια ουσιαστική λύση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μετατραπεί η Τάφρος, από ένα μέρος στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ψάρευαν, κολυμπούσαν και ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους, σε έναν «αγωγό λυμάτων». Πλέον, εκτός από την έντονη δυσοσμία, η εικόνα που αντικρίζει κάποιος είναι μαύρα νερά, ψόφια ψάρια, κτλ., μια κατάσταση ανυπόφορη, η οποία έχει επιβαρύνει κατά πολύ τη ζωή των κάτοικων των περιοχών αυτών.

Ένα εξίσου σοβαρό θέμα, που έχει προκύψει από τον μη καθαρισμό της Τάφρου, είναι οι πλημμύρες που δημιουργούνται στις γύρω περιοχές, με τελευταίο, μάλιστα, καθαρισμό της, το μακρινό 1985. Αυτό, έχει ως συνέπεια, να αλλάξει κατά πολύ η μορφολογία της Τάφρου, με μεγάλα δέντρα σε όλο σχεδόν το μήκος της, φερτά υλικά και γέφυρες όπου έχουν γεμίσει διάφορα ξύλα, κορμούς κτλ, που εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων των γύρω περιοχών της Τάφρου έχουν επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη καθαρισμού της, και ενώ έχουν εγκριθεί, κατά καιρούς, χρήματα για τον καθαρισμό της, δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως.

Καταλήγοντας, ο Παύλος Γερουλάνος, «επειδή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς το νερό της Τάφρου μολύνεται, με συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων των παρακείμενων οικισμών», απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, για τον άμεσο καθαρισμό της Τάφρου 66;

2. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τόσο για την παρακολούθηση των ρυπογόνων πηγών που καταλήγουν στην «Τάφρο 66», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όσο και για τον συστηματικό της καθαρισμό;

Πηγή