Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

💣  Μας τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού κυρία μου και ας μην έχουμε παράπονο… 

📌 Το Ένα το Χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου και άλλα επτά μετάλλια (1 ασημένιο και 6 χάλκινα) μπορεί να μην ήταν όσα θα θέλαμε, αλλά μόνο μπράβο αξίζουν στις αθλήτριες και αθλητές μας για τις προσπάθειές τους. Άλλωστε, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές!

📌 Ολυμπιακοί Αγώνες είναι, δεν είναι παιχνίδια… χωρίς σύνορα (για όσους τα θυμάστε από την ΕΡΤ). Καλά, εκεί συνήθως άπατοι πηγαίναμε, αλλά τέλος πάντων, άλλα τα δεδομένα! 

💣  Να σας πω την πικρή μου αλήθεια, όταν ο Μανόλο (Εμμανουήλ Καραλής) πηδούσε το άλμα του επί κοντώ, εμένα η καρδιά μου έσφιξε.

 📌 Mου ήρθε στο μυαλό ένα νέο παλικάρι εδώ στη Βέροια, που είχε όνειρα πολλά, αλλά ένα τέτοιο άλμα του τα στέρησε. 

📌 Μιλώ για τον Γιάννη τον Αβραμίδη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας από το ψηλό του άλμα και έκτοτε παλεύει καθημερινά να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει στη ζωή. 

📌 «Χρυσός Ολυμπιονίκης» στο μεγαλύτερο άθλημα ή άθλο, να ξαναβρεί τη δύναμη να ζήσει όπως του αξίζει!  

📌 «Χρυσό Μετάλλιο» όμως και στους γονείς του Γιάννη, που σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος…

📌 «Χρυσό Μετάλλιο» και προς όσους στέκονται δίπλα στην οικογένεια, φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους. 

📌 Ας μην συνεχίσω με το πρωτάθλημα των… ευθυνών, στέκομαι στα θετικά και αναμένω την τελεσίδικη απόφαση. 

💣  Με τούτα και με κείνα, πάντως, ήρθε και η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου», δηλαδή! 

📌 Θα αρχίσουν πάλι κάποιοι να λένε «Καλή Παναγιά» και κάποιοι άλλοι να… στραβώνουν με την «ευχή» αυτή. 

📌 Μπορεί όντως ο όρος «Καλή Παναγιά» να είναι αδόκιμος, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις λίγες φορές που έρχεται ως… μόδα η αναφορά σε Χριστιανικά πρόσωπα και γεγονότα. 

📌 Το «Καλά Χριστούγεννα» το κάναμε «Καλές Γιορτές», το «Καλή Σαρακοστή» έγινε «Καλές Αποκριές», το «Χριστός Ανέστη» αντικαταστάθηκε από ένα ξερό… «Χρόνια Πολλά» κοκ. 

📌 Άρα, το να ακούς τον όρο «Καλή Παναγιά» αντί του συνηθισμένου «Καλό Δεκαπενταύγουστο», το λες και αξιοσημείωτο, στο πλαίσιο του πνεύματος των…  ημερών, που έχει την τάση να γενικεύει – εξισώνει τις Ορθόδοξες Γιορτές με αυτές που βλέπουμε στις χολιγουντιανές ταινίες. 

📌 Στις μέρες μας, η αναφορά και μόνο σε πρόσωπα και θέματα Χριστιανικά είναι Ομολογία Πίστης. Εκεί οδεύουμε. Σε κοιτούν περίεργα βέβαια! 

📌 Αντιθέτως, σε κοιτούν με θαυμασμό όταν υπερασπίζεσαι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού… Φύλου, έθνους, ιδεολογίας, ατζέντας. 

📌 Μόνη εξαίρεση, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό στο θρήσκευμα. Εκεί κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς οπισθοδρομικός και, ως εκ τούτο, δεν το πολυέχεις ελεύθερο το «αυτοπροσδιορίζειν» 

📍 ΥΓ: «Καλή Παναγιά», λοιπόν, «Καλή Αγία Τριάδα», «Καλό Χριστό» και «Καλούς Αγίους Πάντες» και ας είναι περίεργες – αδόκιμες ευχές, παρά να ακούμε για το πώς θα γιορτάσουμε το… χάλουιν στην Ελλάδα! 

📍ΥΓ2: «Καλό Δεκαπενταύγουστο» και «Χρόνια Πολλά» ιδιαίτερα στην Ημαθία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο!   

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria – Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, φύλλο 115)  

Πηγή