Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιουλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, στον οποίο έθεσε, μεταξύ άλλον, το θέμα της υποχρηματοδότηση των Δήμων, ενώ ενημέρωσε το Σώμα και για τις παρεμβάσεις της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν σωρεία ζητημάτων που αφορούν διάφορες περιοχές του Δήμου, όπως θέματα περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, ασφαλτοστρώσεων, αρδευτικών παρεμβάσεων, ύδρευσης, καταλληλόλητας γεφυρών, την λειτουργία του βιολογικού της Βέροιας κ.α. 

Ενδεικτικά:

Ο Κώστας Παλουκίδης αναφέρθηκε στο θέμα της Παλαιάς Μητρόπολης και στην ανάγκη να συνεχίσει να είναι στην επικαιρότητα, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Μητροπολίτη. Μάλιστα, έκανε αναφορά στην εκδημία του γιατρού Θόδωρου Πολυχρονιάδη, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς, μεταξύ άλλων, έθεσε το θέμα της ύπαρξης χώρων εναπόθεσης κλαδιών και δέντρων και ρώτησε για τις ενέργειες που προτίθεται ο Δήμος να κάνει. 

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας αναφέρθηκε σε ζητήματα διακοπής ύδρευησης και λειψυδρίας σε χωριά του Δήμου, καθώς και στο οδικό δίκτυο σε Πατρίδα και Μακροχώρι. 

Ο Άρης Βενιόπουλος αναφέρθηκε στην ασφαλτόστρωση δρόμων πριν και μετά τις εργασίες εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς και στον χαμηλό φωτισμό της οδού Μητροπόλεως.

Η Τζένη Ντάγκα έθεσε το θέμα του ελέγχου των γεφυρών στον Δήμο, καθώς και την αύξηση του πληθυσμού αδέσποτων στην Ραχιά. 

Η κα Νταγκα αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες να πραγματοποιηθεί ραντεβού του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου με την εκκλησιαστική επιτροπή της Ραχιάς, αλλά δεν κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο. Ανάλογο θέμα “ασυνέπειας” σε ραντεβού έθεσε και ο Ευθύμης Τρίγκας, με τον Βασίλη Παπαδόπουλο να απολογείται που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω του αυξημένου φόρτου που έχει. 

Ο Ευθύνης Τρίγκας έθεσε το θέμα της μη κατασκευής ταμιευτήρα νερού στην περιοχή της Χαράδρας, παρά την ανάθεση του έργου, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα σοβαρό θέμα στις καλλιέργειες. 

Ο Γιώργος Μαλούτας αναφέρθηκε στα δημοτικά οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί, ενημέρωσε πως υπήρξε θέμα με το νερό στη Βεργίνα, ενώ μετέφερε το αίτημα κατοίκων της Βεργίνας για δημόσια ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια της ανάπλασης της Βεργίνας.

Ο Χρήστος Μακρίδης αναφέρθηκε στο θέμα των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, καθώς οι κενές συσκευασίες αποτίθενται ανεξέλεγκτα δίπλα στα “γεμιστήρια” δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο Νίκος Λουκίδης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων, καθώς και στον χαμηλό φωτισμό στον δρόμο Βέροιας – Μακροχωρίου.

Η Πετρούλα Παπαδίνα αναφέρθηκε στις συχνές διακοπές νερού στη Βεργίνα, σε μία περίοδο μάλιστα που η περιοχή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και τα καταλύματα είναι γεμάτα. Επίσης έθεσε εκ νέου το ερώτημα για το πότε θα γίνει το αναβληθέν Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. 

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης βιομάζας που συγκεντρώνει ο Δ. Βέροιας, η οποία συγκεντρώνεται σε χώρο στο Ταγαροχώρι. Επίσης, αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργίας Βιολογικών καθαρισμών (Σελίου, που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ και Ριζωμάτων δεν λειτουργεί), καθώς και στον βιολογικό της Βέροιας, στο Μακροχώρι.

Το βίντεο της συνεδρίασης:

Σχόλιο: 

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το σύνολο των παρόντων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας έθεσε ζητήματα προς τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων και, μάλιστα, ήταν θέματα ουσιαστικά. Το θετικό είναι ότι υπήρξαν και ουσιαστικές απαντήσεις, ανεξάρτητα αν θεωρήθηκαν ή όχι επαρκείς ή πειστικές από αυτούς που έθεσαν τα ερωτήματα.

Η πίεση της αντιπολίτευσης του Δήμου Βέροιας προς την διοίκηση είναι συνεχής και εμφανής σε κάθε συνεδρίαση, οδηγώντας – πλέον – τους αρμόδιους να απαντούν στα ερωτήματα που τίθενται. Πρόκειται σαφώς για μία θετική εξέλιξη, καθώς η διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας και πληρέστερης ενημέρωσης για τα θέματα του Δήμου. 

Πηγή