Η έναρξη των θερινών εκδηλώσεων στην Πατρίδα σημειώθηκε με ένα μεγάλο Κρητικο-Ποντιακό γλέντι το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουλίου 2024, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διασκεδάσει και να χορέψει με τις παραδοσιακές μουσικές της Κρήτης και του Πόντου.

Η πρώτη βραδιά της διοργάνωσης αποτέλεσε μία γιορτή παράδοσης και ζωντάνιας, όπου κυριάρχησε η νεολαία, δίνοντας φρεσκάδα και ενέργεια στην εκδήλωση. Η συμμετοχή τους ήταν αξιοσημείωτη, καθώς νέοι από διάφορες περιοχές έδωσαν το παρόν, φέρνοντας μαζί τους τον ενθουσιασμό και το πάθος για την παράδοση.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον ιερέα του χωριού, τον Πρωτοπρ. Διονύσιο Συρόπουλο, όπως κάθε χρόνο. Αυτή η τελετή αποτελεί σημαντικό μέρος της εκδήλωσης, δημιουργώντας μία αίσθηση συνέχειας και σεβασμού προς τις παραδόσεις.

Τη μουσική βραδιά άνοιξε ο Μιχάλης Σιώπης με το κλαρίνο του, δίνοντας το έναυσμα για τη συνέχεια του προγράμματος.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι Στάθης Παυλίδης στο τραγούδι και Ραφαήλ Αλεξανδρίδης στη λύρα, προσφέροντας ένα αυθεντικό ποντιακό πρόγραμμα που ξεσήκωσε το κοινό (μαζί τους και οι Λάκης Παναγιωτίδης στα πλήκτρα και Πόλις Σταματίδης στα τύμπανα).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Νίκο Ζωιδάκη, ο οποίος με τη λύρα του και το επιτελείο του μετέφεραν μουσικά τους παρευρισκόμενους στην Κρήτη, δημιουργώντας μία γέφυρα πολιτισμών και μουσικών παραδόσεων.

Οι διοργανωτές, όπως πάντα, υπήρξαν ζεστοί και φιλόξενοι, εξασφαλίζοντας την άριστη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες. Η διοργάνωση σε συνεργασία με την ομάδα των τοπικών εθελοντών κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για όλους.

Επιπλέον, η κουζίνα της διοργάνωσης ήταν ποιοτική, όπως κάθε χρόνο. Εκτός από τα κρεατικά, φέτος προστέθηκαν και ποντιακά «περέκ», προσφέροντας μια ποικιλία γεύσεων που εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Ο σεφ Κώστας Ιωακειμίδης με γυναίκες του συλλόγου ετοίμασαν παραδοσιακή ποντιακή πίτα με φύλλα περέκ και γέμιση τυρί.

Το μεγάλο Κρητικο-Ποντιακό γλέντι στην Πατρίδα αποτέλεσε, λοιπόν, μία επιτυχημένη έναρξη των θερινών εκδηλώσεων, αφήνοντας υποσχέσεις για εξίσου συναρπαστικές και πλούσιες σε παράδοση βραδιές που θα ακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

24/07: Ώρα 9 μ.μ. Ποντιακή βραδιά με τους Σταύρο Σαββίδη, Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, Παύλο Καγκελίδη στο τραγούδι και Δ.Ακριτίδη, Φ.Χαραλαμπίδη, Γ.Κων/νιδη στην λύρα .

25/07: Ώρα 9 μ.μ. Ποντιακή βραδιά με τους Γαβρίλο Σιδηρόπουλο, Λευτέρη Παπαδόπουλο στο τραγούδι, Χ.Αθανασιάδη, Γ.Χωραφαΐδη στην λύρα και Γ.Ιακωβίδη στο κλαρίνο.

26/07: Ώρα 9 μ.μ. Λαϊκή βραδιά με την Άντζελα Δημητρίου (με το επιτελείο της) σε ολονύκτιο πρόγραμμα.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Πηγή