ΑΠΟΨΗ: Κάτι πού λείπει από την Πολιτική ζωή της χώρας, είναι η έννοια της Πολιτικής ευθιξίας και οι συνέπειες της, για έναν πού ασχολείται με την Πολιτική  και από μια υπεύθυνη θέση μάλιστα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ένας Υπουργός μεταφορών παραιτήθηκε επειδή έπεσε μία γέφυρα, ενώ και παλιότερα είχαμε στην ίδια Χώρα και αυτοκτονία Πολιτικού για άλλη αιτία. 

Με άλλα λόγια λοιπόν Πολιτική Ευθιξία σημαίνει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πού προΐσταται ενός Υπουργείου ή ενός κόμματος εν προκειμένω, πρέπει να έχει την ελάχιστη ευαισθησία να αναγνωρίσει ένα δυσάρεστο γεγονός πού συνέβη επί θητείας του και να παραιτηθεί του αξιώματός του.

 Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έφερε στην επιφάνεια δυο προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ:

  Α) Το ποσοστό πού έλαβε από το Λαό ήταν απογοητευτικό και με παντελή έλλειψη τάσης  ανόδου   

Β) Ο στόχος  πού είχε θέσει προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης, να καταλάβει δηλαδή τη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, μετά την Ν. Δημοκρατία στις εκλογές, απεδείχθη ανέφικτος, πλήρης αποτυχία του Προέδρου στις προβλέψεις του. 

Συμπερασματικά μπορούμε να ομολογήσουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η παρουσία του Ν. Ανδρουλάκη στο αρχηγικό πόστο του ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τον κόσμο, δεν «τραβάει» η πολιτική του προσωπικότητα, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της πιάτσας.  Υπό το βάρος λοιπόν των αφόρητων πιέσεων πολλών στελεχών πού προέκυψαν από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών αναγκάστηκε ο Πρόεδρος να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές για Οκτώβριο του 2024, για την ανάδειξη νέου Αρχηγού. Το οξύμωρο όμως είναι το ότι θέτει και ο ίδιος εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Αρχηγού και αυτό αποτελεί ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, κατά την άποψη μου. Εφόσον σε αμφισβητούν τόσα επώνυμα στελέχη ανοικτά, παραιτείσαι και μένεις στην άκρη για λόγους καθαρά Πολιτικής Ευθιξίας, εδώ κουμπώνει τέλεια αυτός ο όρος.   Δεν προεξοφλώ την τυχόν εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη άλλου Αρχηγού, όμως δεν αποκλείω και την πιθανότητα να προκαλέσει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Χώρα η παρουσία ενός νέου πολιτικού προσώπου στο τιμόνι του κόμματος. Εσύ και να ξαναβγείς Πρόεδρος  είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μία από τα ίδια, όπως λέει ο σοφός Λαός. Θα ήταν εν κατακλείδι πιο συνετό και ορθό πολιτικά να μείνεις εκτός διαδικασίας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, για το καλό της παράταξης. Και για να μην είμαστε αιθεροβάμονες, και το πάρεις κατάκαρδα σε πιθανή αποχή σου από αυτές τις εκλογές, οφείλω να σε πληροφορήσω ότι η περίοδος της παρουσίας μεγάλων πολιτικών ανδρών για την Ελλάδα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, οπότε δεν θα  γίνει  και κάτι το συνταρακτικό εάν βγεις από το κάδρο.  Άποψη μου.      

Γ.Ξ.  Τροχόπουλος

Πηγή