Αίσθηση και κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε η καταγγελία κτηνοτρόφου στο emvolos.gr, σχετικά με την ύπαρξη υψηλών ποσοτήτων αρσενικού στον υδροφόρο ορίζοντα του Δ. Αλεξάνδρειας, μετά από ανάλυση δειγμάτων νερού από πομόνα (το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Μετά την καταγγελία, το θέμα “έπαιξε” πανελλαδικά, ενώ σε τοπικό επίπεδο η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη πομόνα δεν είναι στην εποπτεία της. 

Από την πλευρά της ΠΕ Ημαθίας, συστήθηκε κλιμάκιο που έκανε αυτοψία στο χώρο και έλαβε δείγμα από το νερό. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αν διαπιστωθεί ύπαρξη αρσενικού ή άλλων βαρέων μετάλλων, θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. 

Πέρα από τις διαπιστώσεις της κατάστασης, το σημαντικότερο είναι η εύρεση των αιτίων… Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, δεκάδες κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων είναι πεταμένες έξω από την πομόνα. 

Και, εύλογα θεωρούμε, γεννάται αβίαστα το ερώτημα: Τι νερό αντλούν οι υπόλοιπες πομόνες της Ημαθίας; Πόσο κατάλληλο είναι για την άρδευση ή για τα ζώα; Θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία;

Το βίντεο της καταγγελίας:

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας:

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας ανακοινώνει, πως το νερό στην Τοπική Κοινότητα Αράχου στο οποίο ανιχνεύθηκε αρσενικό (As), προέρχεται από ιδιωτική γεώτρηση και δεν έχει καμία σχέση με το πόσιμο νερό το οποίο παρέχει η Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας μέσω του δικτύου της.

Το νερό που υδροδοτεί την Τοπική Κοινότητα Αράχου  προέρχεται από γεώτρηση η οποία βρίσκεται στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου της  Τοπικής Κοινότητας Λιανοβεργίου και ελέγχεται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Εκ της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας

Περνετζής Αργύριος

Αν. Γεν. Δ/ντής ΔΕΥΑ Αλ

Η ανακοίνωση της ΠΕ Ημαθίας:

Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας καθώς και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, μετά την καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε, και με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, συστήσαμε κλιμάκιο συναρμοδίων υπηρεσιών, το οποίο προέβη σε αυτοψία του χώρου.

 Ελήφθη δείγμα νερού από την γεώτρηση που ήταν αντικείμενο της καταγγελίας, το οποίο εστάλη σε πιστοποιημένο φορέα.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ύπαρξης αρσενικού ή άλλων βαρέων μετάλλων θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία.

Οι Διευθυντές των Υπηρεσιών

Γεώργιος Μιχαλιάς, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Σοφία Καραμελίδου, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Δέσποινα Σπορέλα Δαμασιώτη, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 

Πηγή