Ένα θέμα που αναδείχθηκε από την ψηφιακή εφημερίδα «InVeria» στους πρώτους μήνες κυκλοφορίας της (Κυριακή 8 Μαΐου 2022, φύλλο 09) μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ισχυρός Δήμος», Ευθύμης Τρίγκας

Ο κ. Τρίγκας, βασιζόμενος στις πληροφορίες από το ρεπορτάζ της εφημερίδας “InVeria”, αλλά μέσα από την προσωπική του έρευνα και την επιτόπια επίσκεψή του στα νεκροταφεία της Βέροιας, έθεσε το θέμα κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024. Όπως τόνισε, οι εικόνες που υπάρχουν στο σημείο, με τους δεκάδες πρόχειρους τάφους στις άκρες των νεκροταφείων, δεν είναι καθόλου τιμητικές για την πόλη και αποτελούν ασέβεια στους νεκρούς μας. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία κατασκευής των νέων κοιμητηρίων στο παλαιό στρατόπεδο στην περιοχή του Εργοχωρίου, κάτω από τη Μονή της Παναγίας Δοβρά, ενώ ρώτησε και για τον χρόνο ταφής των σορών στα κεντρικά νεκροταφεία της Βέροιας, καθώς παλαιότερα ήταν 5 χρόνια και τα τελευταία χρόνια ο χρόνος μειώνεται. 

Απαντώντας στα παραπάνω ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με μεγάλη προσπάθεια ο Δήμος Βέροιας «τρέχει» εδώ και χρόνια το θέμα των νέων κοιμητηρίων, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον Δήμο και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην εμπλοκή πολλών υπηρεσιών που έπρεπε να αποφανθούν για το οικόπεδο (αρχαιολογία, δασαρχείο, διεύθυνση περιβάλλοντος κλπ). Πάνω σε αυτό συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ότι εντός των επόμενων μηνών θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας το τοπικού ρυμοτικό σχέδιο για την περιοχή που θα γίνουν τα νέα νεκροταφεία στο Εργοχώρι, εντασσόμενη έτσι και εντός του σχεδίου πόλης. 

Όσον αφορά στην λειτουργία των υφιστάμενων νεκροταφείων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την περίοδο του κορωνοϊού όλοι οι Δήμοι της χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα ασύμμετρο πρόβλημα, ωστόσο στον Δήμο Βέροιας δεν υπήρξε ούτε μία καθυστέρηση στις ταφές των νεκρών, σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας που χρειάστηκαν μέχρι και 25 μέρες για να γίνουν ταφές. Ωστόσο, η διαχείριση αυτή δεν ήταν χωρίς συνέπειες. Στο χώρο των νεκροταφείων υπήρχε χώρος που προβλεπόταν για να μεταφέρονται τα σώματα που δεν είχαν αποστεωθεί πλήρως, ωστόσο με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για κανονικές ταφές, πριν αρχίσουν να γίνονται ταφές και σε νεκροταφεία χωριών του Δήμου. Μάλιστα, ο Βασίλης Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους προέδρους των Κοινοτήτων που έβαλαν «πλάτη» στην δύσκολη διαχείριση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και τόνισε ότι όλοι θα ήθελαν να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια η ίδρυση του νέου νεκροταφείου, ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου και χώρου. 

Όσον αφορά στον χρόνο ταφής, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι μέχρι το 2018 υπήρχε μεγάλη ελαστικότητα στην εκταφή, ίσχυε η πενταετία και δινόταν κατά περίπτωση παρατάσεις έως και 2 χρόνια, αν υπήρχε ανάγκη. Το 2018 πάρθηκε απόφαση να μην δίνονται παρατάσεις, ενώ οι όποιες εκταφές έγιναν λίγους μήνες νωρίτερα από την 5ετία ήταν κατόπιν παράκλησης και συνεργασίας με τους συγγενείς. Από την απάντηση του κ. Παπαδόπουλου προέκυψε η είδηση ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έρθουν προς ψήφιση τροποποιήσεις κάποιων άρθρων του κανονισμού και το 2025 θα έρθει προς κύρωση ο νέος κανονισμός κοιμητηρίων. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, ο χρόνος ταφής θα οριστεί στα 4 χρόνια, ενώ έχει σταματήσει η διάθεση τάφων διαρκούς χρήσης («οικογενειακοί», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί). Μάλιστα, για την απόφαση της μείωσης του χρόνου ταφής έχει ενημερωθεί η Μητρόπολη της Βέροιας και η Ιερά Σύνοδος. Όπως σημείωσε δε ο αντιδήμαρχος, δεν ήθελαν να πάνε απευθείας στα 3 χρόνια, που είναι το κατώτερο νόμιμο όριο, με την ελπίδα να μπορέσει να διατηρηθεί αυτό το όριο επ’ αόριστον. 

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των προβληματικών εκταφών, λόγω του ειδικού βιοενζύμου που χρησιμοποιείται βοηθητικά εδώ και χρόνια στα κοιμητήρια. Βέβαια, όπως σημείωσε ο Ευθύμης Τρίγκας, μετέβη την προηγούμενη ημέρα στα κοιμητήρια και μέτρησε τουλάχιστον 70 πρόχειρους τάφους περιμετρικά της περίφραξης των νεκροταφείων. 

Σχόλιο εφημερίδας «InVeria»:

Οι απαντήσεις του Δημάρχου και του αντιδημάρχου στον δημοτικό σύμβουλο Ευθύμη Τρίγκα επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της εφημερίδας «InVeria», έστω και αν πρόκειται για ρεπορτάζ προ διετίας. Δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να ασχοληθεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος με το συγκεκριμένο θέμα, που – μιλώντας οι αριθμοί από μόνοι τους – είναι αυταπόδεικτο πως απασχολεί δεκάδες οικογένειες του Δήμου Βέροιας. Είναι λυπηρό τα ΜΜΕ να αναδεικνύουν θέματα τόσο σοβαρά και οι αιρετοί (της αντιπολίτευσης ή της συμπολίτευσης) να κωφεύουν ή να προκρίνουν θέματα… λακκούβας. 

Από τις απαντήσεις προέκυψαν δύο ειδήσεις. Πρώτον, αυτή που έδωσε ο Δήμαρχος, ότι θα ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης και θα ψηφιστεί το ρυμοτομικό σχέδιο. Δεύτερον, αυτή που έδωσε ο αντιδήμαρχος, ότι μέχρι τις αρχές του 2025 θα τροποποιηθεί ο κανονισμός και ο χρόνος ταφής θα οριστεί στα 4 χρόνια. Ως προς την πρόθεση για μείωση, είχε αυτή καταγραφεί στο παλαιότερο ρεπορτάζ. Η είδηση αφορά στον χρόνο εφαρμογής της απόφασης. 

Από το ρεπορτάζ του 2022 στην «InVeria» είχε προκύψει ξεκάθαρα ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ήταν τουλάχιστον 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2026 τουλάχιστον. Έκτοτε πέρασαν 2 χρόνια, οπότε – αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα από τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο – υπολογίζουμε ότι δεν θα δούμε νέα κοιμητήρια πριν το 2027 (με πολύ… καλοπροαίρετους υπολογισμούς). 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria – Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, φύλλο 113)  

Πηγή