Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. 

Η συνεδρίαση έχει διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τις τακτικές συνεδριάσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που το επιθυμούν καταθέτουν ένα εμπεριστατωμένο ερώτημα σχετικά με κάποιο θέμα που αφορά την άσκηση διοίκησης από την δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσαν ερωτήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευθύμης Τρίγκας, Χρήστος Μακρίδης, Γιώργος Μαλούτας από την παράταξη του Κώστα Παλουκίδη, Θεόφιλος Κορωνάς, Πετρούλα Παπαδήνα, Ανδρέας Χατζησαλάτας και Θεόδωρος Θεοδωρίδης από την παράταξη Κορωνά, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης.

Ο Χρήστος Μακρίδης αναφέρθηκε στα οικονομικά της ΚΕΠΑ και ρώτησε για ποιο λόγο δεν ελέγχονται τα οικονομικά της επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος είπε η ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές θα είναι ένα επιπλέον έξοδο για την επιχείρηση και ο υπεύθυνος των οικονομικών θα επωμιστεί έναν επιπλέων όγκο εργασίας. Ο κ. Ρίζος είπε ακόμη ότι η ΚΕΠΑ δεν υποχρεούται να ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Ο προϊστάμενος οικονομικού της επιχείρησης Δημήτρης Ταρατσίδης είπε ότι η επιχείρηση ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς να προκύψουν παρατηρήσεις.

Ο Γιώργος Μαλούτας  ρώτησε για ποιο λόγο άφησε ο εργολάβος στην μέση το έργο αποχέτευσης στην Βεργίνα.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης είπε ότι το 90% του έργου έχει τελειώσει. Μένουν 3 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωσης και περιμένει να πάρει από την πολιτεία χρήματα για να ολοκληρώσει το έργο. Το έργο του βιολογικού ξεκίνησε και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Ο Ευθύμης Τρίγκας εστίασε τα ερωτήματά του σε ζητήματα πολιτικής προστασίας (αν έχουν γίνει καθαρισμοί δημοτικών χώροι και οικόπεδα και ποια μέτρα λαμβάνονται προληπτικά).

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είπε ότι οι δημοτικοί χώροι καθαρίζονται κάθε χρόνο. Τα ιδιωτικά οικόπεδα καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες ή με παρέμβαση του δήμου. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βγαίνουν περιπολίες. Αναφορικά με τις εθελοντικές ομάδες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι εκπαιδευμένες. Επίσης είπε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Τέλος σημείωσε ότι οι πυροσβεστικοί κρουνοί είναι σε λειτουργία.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς ρώτησε ποια είναι η τύχη της απόφασης για αγορά της Βίλλας Βικέλα με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο και πως σκοπεύει να το αξιοποιήσει ο δήμος.

Απαντώντας αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης είπε ότι το αίτημα υποβλήθηκε και ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία (αν είναι εντός σχεδίου). Ο κ. Τσαχουρίδης είπε ότι το Ταμείο χρηματοδοτεί μόνο εντός σχεδίου ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Τσαχουρίδη, ο δήμος συγκεντρώνει στοιχεία για να καταρτίσει φάκελο ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αν δεν χρηματοδοτηθεί η αγορά από το Πράσινο Ταμείο, δεν θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση, σημείωσε ο κ. Τσαχουρίδης.

Η Πετρούλα Παπαδίνα ρώτησε αν οι παιδικοί που δεν έχουν εναρμονιστεί με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος έχουν χάσει τις άδειες λειτουργίας τους.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Θανάσης Δέλλας είπε ότι δεν έχουν ανακληθεί οι άδειες ούτε κινδυνεύουν να τις χάσουν.

Ο Ανδρέας Χατζησαλάτας ρώτησε για το αν έχουν γίνει καθαρισμοί στο ποτάμι και αν έχουν γίνει προσπάθειες ανάδειξης του.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εκεί είναι ήπιας μορφής ενώ τα μονοπάτια καθαρίζονται από το 2016. Επίσης είπε ότι έχει γίνει μια προμελέτη για ήπιες παρεμβάσεις (πχ αντιπλημμυρικά χωμάτινα φράγματα στην περιοχή Βρωμοπήγαδου). Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι λείπει η χρηματοδότηση για να προχωρήσει η ανάδειξη.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης ρώτησε να μάθει για την λειτουργία των βιολογικών σταθμών της Βέροιας και των Ριζωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμάντη και οι δυο βιολογικοί σταθμοί λειτουργούν πάρα πολύ καλά. Στον βιολογικό της Βέροιας, η σύμβαση με τον ανάδοχο Γκανάτσιο εκτελείται κανονικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης πήρε τον λόγο και ως Δημοτικός Σύμβουλος.

Με πληροφορίες από pliroforiodotis.gr

Πηγή