Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2024. 

Η ειδική συνεδρίαση ονομάζεται “λογοδοσία της δημοτικής αρχής” και στην ουσία όλη η θεματολογία καθορίζεται από τα θέματα που θέτουν εκ των προτέρων προς συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι και αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής. Είναι σαν τη συζήτηση των θεμάτων προ της ημερήσιας διάταξης, απλά είναι πιο ασφυκτικό το πλαίσιο, αφού υπάρχει περιορισμός για ένα θέμα ανά δημοτικό σύμβουλο. 

Η πρώτη διαδικασία απέδειξε πως είναι μεν χρήσιμη η διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστική αν δεν υπήρχαν περιορισμοί. Ούτως ή άλλως ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέτει σε κάθε συνεδρίαση τα θέματά του. Ωστόσο με την εκ των προτέρων κατάθεση των θεμάτων, δίνεται η δυνατότητα για τεκμηριωμένες απαντήσεις από την δημοτική αρχή, ενώ – παράλληλα – αφαιρείται το δικαίωμα επίκλησης άγνοιας ή απάντησης σε επόμενο συμβούλιο. 

Βέβαια, κάθε αρχή και… δύσκολη, αφού χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά για τα… διαδικαστικά, για το ποιος και τι μπορεί να πει κλπ. 

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι διαχωρίζονται τα θέματα των δημοτικών συμβούλων (της μειοψηφίας στην ουσία) από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θέτει η διοίκηση του Δήμου, οδηγεί σε πιο “μαζεμένες” χρονικά διαδικασίες, τονίζοντας έτσι τον ρόλο των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και αυξάνοντας την ευθύνη για λογοδοσία της δημοτικής αρχής. 

Πριν την έναρξη της συζήτησης, έπειτα από σχετική πρόταση του Θεόφιλου Κορωνά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός έτους από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. 

Ως προς τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν:

– Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ισχυρός Δήμος” Κώστας Παλουκίδης, για λογαριασμό του δημοτικού δημοτικού συμβούλου της παράταξής του Γιώργου Μαλούτα, ο οποίος ήταν άρρωστος, αναφέρθηκε στα παρακείμενα της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας κτίσματα. (στο βίντεο από 00.25.22 λεπτό). 

– Ο Κώστας Παλουκίδης, μιλώντας για λογαριασμό του πλέον, αναφέρθηκε στο θέμα ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων στον Δ. Βέροιας (στο βίντεο από 00.48.15 λεπτό)

– Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Παναγιώτης Χατζησάββας αναφέρθηκε σε προβλήματα σχολικής στέγης στον Δ. Βέροιας (στο βίντεο από 01.03.27 λεπτό)

– Ο δημοτικός σύμβουλος του “Ισχυρού Δήμου” Χρήστος Μακρίδης για ορισμό επιτροπής του Δήμου για παρέμβαση υπέρ της αύξησης δρομολογίων των ΚΤΕΛ στα χωριά της Δ.Ε. Μακεδονίδος  (στο βίντεο από 01.22.21 λεπτό)

– Η δημοτικός σύμβουλος του “Ισχυρού Δήμου” Πολυξένη Ντάγκα, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας παιδικών χαρών για Άτομα με Αναπηρία στον Δ. Βέροιας (στο βίντεο από 01.34.58 λεπτό)

– Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Νέα Εποχή” Πέτρος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στον δρόμο του νοσοκομείου Βέροιας και θέματα φωτισμού, διαγράμμισης και ορατότητας στην διασταύρωση του του δρόμου Βέροιας – Ασωμάτων, στο ύψος του νοσοκομείου (στο βίντεο από 01.46.32 λεπτό)

– Η  δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Νέα Εποχή” Πετρούλα Παπαδίνα αναφέρθηκε στο Παλιό δικαστικό μέγαρο Βέροιας και κατέθεσε την πρόταση για ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με έδρα στον συγκεκριμένο χώρο (στο βίντεο από 01.53.11 λεπτό)

– Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Νέα Εποχή” Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ, με διαβάσεις πεζών κατάλληλες (στο βίντεο από 01.59.51 λεπτό)

– Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Νέα Εποχή” Ανδρέας Χατζησαλάτας αναφέρθηκε σε θέματα πρασίνου εντός του αστικού ιστού της Βέροιας (στο βίντεο από 02.03.41 λεπτό)

Να σημειωθεί ότι είχε ζητηθεί να τεθεί ένα κείμενο 12σελιδο του Θεόφιλου Κορωνά, σε συνεργασία με τον σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας Βέροιας Κώστα Λαγό – Μερίτζο, αλλά δεν απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Μιχαηλίδη, καθώς – όπως είπε – ο κανονισμός προβλέπει να τίθεται ένα θέμα και μάλιστα υπό μορφή ερώτησης και όχι ανάπτυξη θεμάτων για πολλαπλά ζητήματα και μάλιστα χωρίς να εμπεριέχουν ερώτηση, αλλά προεκλογικές εξαγγελίες. Ο Θεόφιλος Κορωνάς αντέδρασε έντονα και δεν δέχτηκε να περιοριστεί σε ένα θέμα και έτσι δεν πήρε τον λόγο για κανένα θέμα. 

Βίντεο με όλη την ειδική συνεδρίαση:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή