Αναλυτική συζήτηση για το φορολογικό έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που διήρκεσε περισσότερο από 5 ώρες, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ήδη την πρότασή της. Η νομοθετική πρόοδος της συγκεκριμένης πρότασης, τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση, μεταφέροντας τα βάρη από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και την μεσαία τάξη στα πιο υψηλά.

Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο, εξέπεμψε μήνυμα προς το Brussels Group – που σήμερα Πέμπτη ξεκινά και πάλι τις εργασίες του – να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αποσαφηνίζουν πως η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.

Παρών στην συνεδρίαση, όπου έγινε μια πιο συνολική αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ήταν και ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης, έδωσε το στίγμα των διαβουλεύσεων, αλλά και το κλίμα της συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων.

Όσον αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως δεν έχει προκύψει κάποιο νέο δεδομένο που να γεφυρώνει το χάσμα που ήδη υπάρχει. Ενδεικτικά, για το θέμα της εργασιακής νομοθεσίας, κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως «η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη και είναι σαφής και δεν πάμε πίσω από αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προχωράει και μια σειρά από νομοθετήματα και σε διάφορους άλλους τομείς, που είναι δεδομένη η σύγκλιση με την πλευρά των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως είναι κάτι το οποίο δεν έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, όμως, όπως διευκρίνιζαν, όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε χρονικά προσδιορίζεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας (21-22 Μαΐου).

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η ανατολική γειτονία, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιδιώξει άτυπη εξέταση του ελληνικού ζητήματος, με σειρά επαφών στο περιθώριο των εργασιών.