Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις πέντε αγαπημένες ταινίες θα επικεντρωθώ στα «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ»(1963) του Βασίλη Γεωργιάδη απ’ το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού το οποίο έφτασε και μέχρι τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το οποίο το έχασε από το 8 ½ του Φ. Φελίνι.

Η ταινία αφηγείται τις ζωές 4 ιερόδουλων στην Τρούμπα του Πειραιά στη δεκαετία του ’60 . Μία εποχή όπου πολλά σπίτια , καμπαρέ – μπαρ υποδέχονταν ναύτες απ’ τον 6o αμερικάνικο στόλο . Η σκιαγράφηση των γυναικείων χαρακτήρων είναι κατά τη γνώμη μου ένα μοναδικό σκηνοθετικά επίτευγμα αλλά συγχρόνως και ερμηνευτικό . Φυσικά δεν μπορώ ν’ αφήσω και τους ανδρικούς χαρακτήρες που συμπληρώνουν άριστα το πάζλ της ταινίας.

Ο Β .Γεωργιάδης θέλει να δώσει στο θεατή και να τον κάνει να καταλάβει ότι ακόμα και το επάγγελμα της πόρνης, διαθέτει ψυχή αλλά και φυσικά η κάθε γυναίκα που το εξασκεί έχει δικαίωμα να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο γεμάτο από ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.

Η μεγάλη επιτυχία όπως ανέφερα ωστόσο και προηγουμένως οφείλεται κυρίως στους μεγάλους ηθοποιούς που συνέθεσαν το καστ, οι οποίοι είναι η Τζένη Καρέζη, σε μια εκπληκτική ερμηνεία όπου το κάθε της πλάνο είναι καλύτερο απ’ το άλλο, η Δέσπω Διαμαντίδου στο ρόλο της Μαντάμ Παρί, ο Γιώργος Φούντας ο οποίος δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του απόλυτου αρσενικού στον ελληνικό κινηματογράφο μαζί και με τον Μάνο Κατράκη που έστω και σε μικρό ρόλο αφήνει ανεξίτηλα το στίγμα του.  Πολύ καλός χαρακτηρίζεται ο Δ. Παπαμιχαήλ σε μια μετρημένη ερμηνεία σε αυττή την ταινία. Να σημειωθεί ότι στην ταινία κάνουν τα πρώτα βήματα τους η Ελένη Ανουσάκη και ο Φ. Γεωργίτσης. Τέλος αμίμητη έχει μείνει η φράση της Κ.Χέλμη «μη φύγεις,  θα φαρμακωθώ «οπότε την παράταγε ο αγαπημένος της.

Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι τα «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ» είναι μια όαση ανάμεσα στις φτηνές και γεμάτες κλισέ μελό-ταινίες που εκείνη τη δεκαετία ήταν στα φόρτε τους .’Όσα χρόνια και αν πέρασαν η ταινία έμεινε ανεξίτηλη στο χρόνο και θυμίζει πάντα ότι στην Τρούμπα και στα μικρά δωμάτια υπήρχαν ανθρώπινες ψυχές που το μόνο που ζητούσαν ήταν την κάθαρση.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

– Τη μουσική της ταινίας επιμελείται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε στίχους του Λ. Παπαδόπουλου . Τραγουδάνε μεγάλες επιτυχίες «Άπονη ζωή» , «Στα χέρια σου μεγάλωσαν» ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Ζαμπέτας .
– -Η ταινία είχε συμμετοχή και στο Φεστιβάλ Καννών .
Πρωταγωνιστούν :Τ. Καρέζη, , Δ. Παπαμιχαήλ, Γ. Φούντας , Δ. Διαμαντίδου , Μ. Κατράκης, Κ. Χέλμη , Μ. Χρονοπούλου , Φ. Γεωργίτσης , Ε.Ανουσάκη , Αλεξάνδρα Λαδικού .
Σκηνοθεσία :Βασίλης Γεωργιάδης (132)1963

* Σύντομα και άλλες τρεις  κριτικές των άλλων τεσσάρων αγαπημένων μου ταινιών….

του Γιάννη Βανταράκη