Ο EUvox είναι ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου. Είναι ευρωπαϊκό project. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το πανεπιστήμιο Twente, της Ζυρίχης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησαν μια εφαρμογή, στην οποία απαντάμε σε 30 ερωτήσεις και λαμβάνουμε την πολιτική μας τοποθέτηση. Είναι διαφανές, χωρίς καμία κομματική εξάρτηση. 

Την πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή euvox για την Ελλάδα, θα τη βρείτε εδώ

Όμως, σε τι διαφέρει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του EUvox σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές;

Ο EUvox σχεδιάστηκε από μια ομάδα καταξιωμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών, με προσωπική εργασία, αμεροληψία και πολιτική ενσυναίσθηση. Συγκεκριμένα, η λύση της συνεργασίας με τα ίδια τα κόμματα απορρίφθηκε λόγω της τάσης των κομμάτων να χρησιμοποιούν την εφαρμογή προς όφελός τους διατυπώνοντας ανακόλουθες, αλλά πιθανώς δημοφιλείς προς το κοινό θέσεις.

Επίσης, η λύση του προσδιορισμού των θέσεων από ειδικούς βάσει της επιστημονικής τους εμπειρίας απορρίφθηκε λόγω της τάσης των ειδικών να στρεβλώνουν μερικώς τις εκτιμήσεις τους εξαιτίας των προσωπικών τους συμπαθειών προς κόμματα ή πρόσωπα.

Επομένως, ο EUvox θα προσφέρει με διαφάνεια, ειλικρίνεια και πολύ υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον μια εφαρμογή, στην οποία οι χρήστες μπορούν να βασιστούν, να αποκωδικοποιήσουν τις θέσεις των κομμάτων και να αναζητήσουν την πολιτική τους τοποθέτηση.

Το euvox είναι το ακαδημαϊκό δημιούργημα που προέκυψε από τη σύμπραξη της ολλανδικής εταιρείας Kieskompas με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Preference Matcher, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Κάντε, λοιπόν, το τεστ για να δείτε την πολιτική σας τοποθέτηση!