Στην έκθεση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ‘WORLD FOOD 2013’ συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

DSCN0990Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από τις 17 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου και είχε εντονότατη την παρουσία της Ημαθίας, με Ομάδες Παραγωγών και συνεταιριστικές βιομηχανίες (ΑΛΜΜΕ, VENUS, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Επισκοπής, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Μελίκης, Αλιάκμων), , ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της NOVACERT, με την παρουσία του Διευθυντή της κ. Ταμπακόπουλου, που υλοποιεί πρόγραμμα προβολής ελληνικών φρούτων και λαχανικών σε Ρωσία, Ουκρανία και Νορβηγία. Συμμετείχε επίσης το ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Τονικίδης, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, καθώς και ιδιώτες εξαγωγείς από όλη την Ελλάδα.

Η πολύ επιτυχημένη κάθε χρόνο έκθεση διοργανώθηκε σε εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και για μία ακόμη χρονιά συγκέντρωσε επιχειρηματικό κόσμο της ρωσικής πρωτεύουσας, καθώς επίσης και επιχειρηματίες από γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Πολωνία κ.λπ.), στις οποίες επίσης τα τελευταία χρόνια εξάγονται, με ανοδική μάλιστα πορεία, ελληνικά προϊόντα.

Το καλαίσθητο και επιβλητικό περίπτερο της Ελλάδας επισκέφθηκε πολύς κόσμος, επιχειρηματίες από τον χώρο της εμπορίας φρούτων και αντιπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με τους οποίους έγιναν διερευνητικές και ουσιαστικές επαφές από τους εκπροσώπους των ημαθιώτικων φορέων.

Πολύ κοντά στην ελληνική παρουσία και η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, αλλά και ο Εμπορικός Ακόλουθος Ηλίας Θανασάς. Και οι δύο εντυπωσιάστηκαν από την πολυμελή ελληνική συμμετοχή και τον κόσμο που επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας να τους καλεί στην περιοχή μας για να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο παραγωγής των προϊόντων μας.

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Καραπαναγιωτίδης μίλησε για το ελληνικό ροδάκινο σε εκδήλωση της NOVACERT, ομιλία που παρακολούθησαν δεκάδες επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διατροφολογίας της Μόσχας κ. Βαλεντίνα, που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το ελληνικό ροδάκινο, την άριστη ποιότητά και ασφάλεια του, παρά τους συνεχείς και εντατικούς ελέγχους. Μίλησαν επίσης, ο Πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ Βαγγέλης Μπαλτζής, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή.