H Δήμαρχος Βέροιας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την φασιστική βία ανέφερε χαρακτηριστικά:

xaroula_dimveria“Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Συνάδελφοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί εκπροσωπούμε τους πολίτες, την κοινωνία κι η κοινωνία δεν πρέπει νάναι βουβή, ούτε αμέτοχη, ούτε ανεύθυνη, ούτε μοιρολατρικά να δέχεται τα κακώς κείμενα.

Γιατί λαοί που σιωπούν, που υποκρίνονται πως δεν βλέπουν και δεν ακούν, είναι άρρωστοι λαοί, χωρίς ορίζοντα και μέλλον. Λαοί που νομοτελειακά υφίστανται ακρωτηριασμούς κι απώλειες. Είναι Λαοί που ξυπνάνε ένα πρωί με εμβατήρια. Η κατάσταση που διαμορφώνεται μας τρομάζει. Δεν δικαιολογούμε στάση μωρών παρθένων. Η χώρα περνάει την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η ιστορία κάνει κύκλους, όπως πάντα εις τους αιώνας των αιώνων, κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει, να μας ανησυχεί να μας κρατά σε εγρήγορση… Να μας κρατά σε εγρήγορση η ανατριχιαστική ευκολία με την οποία σήμερα ο έλληνας λέει: «ε, ρε μια χούντα μας χρειάζεται!».

Οι Έλληνες οφείλουμε να αντιδράσουμε στα φαινόμενα Βίας. Από όπου κι αν προέρχεται αυτή . Οφείλουμε να αντιδράσουμε στα φαινόμενα απαξίωσης της υγιούς πολιτικής- αν κάπου ασκείται πιά αυτή- και να μην επιτρέψουμε να αναβιώσουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και να καταλυθεί η Ελευθερία σκέψης και λόγου και η Δημοκρατία στην Κοιτίδα της.

Είναι αυτονόητο αυτό, αλλά με σοκάρει ότι δείξαμε να αφυπνιζόμαστε μόνο όταν άρχισε η εμφανής αιματοχυσία.

Η δολοφονία του Φύσσα και τα μαχαιρώματα γνωστά και άγνωστα, σηματοδοτούν έναν κύκλο βίας που απειλεί να διαρρήξει την κοινωνική συνοχή, την εσωτερική ειρήνη, προκαλώντας το απευκταίο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Η δολοφονία του Λαμπράκη και όσα ακολούθησαν είναι ένα καλό δίδαγμα της ιστορίας που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ…

Η δολοφονία του Φύσσα στην Αττική, στυγνή και κυνική, είναι η κορφή του παγόβουνου και για λίγες μέρες ίσως αφυπνίσει συνειδήσεις, ίσως συσπειρώσει όλους τους δημοκράτες ενάντια στα φασιστοειδή και τα ναζιστικά κακέκτυπα μορφώματα. Ίσως μας συνετίσει κι αντιληφθούμε όλοι πως η περιφρούρηση της Δημοκρατίας είναι συλλογική, ατομική αλλά και καθημερινή υπόθεση. Η εξαθλίωση των πολιτών , τα υπαγορευμένα από δανειστές άδικα μέτρα, γεννούν ακραία εγκληματικά φαινόμενα , πολιτικά μεταμφιεσμένα.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, οφείλει να αντιδράσει. Να καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Να καταδικάσει ναζιστικά μορφώματα που πρέπει να τα αποβάλλει πάραυτα η κοινωνία μας.

Να εγγυηθεί και να περιφρουρήσει με όλες του τις δυνάμεις τη δημοκρατία στη μικρή φιλήσυχη και προοδευτική μας πολιτεία.

Να σταθεί μπροστά στους αγώνες , μαχητικά κι αποφασιστικά.”