Το οδοντιατρικό  πρόβλημα   ενός  παιδιού που ανήκει στα  ΑΜΕΑ  και  το οποίο  πρέπει να αντιμετωπιστεί από εξειδικευ­μένο προσωπικό καθώς χρειάζονται  ειδικοί  χειρισμοί (στην περίπτωση του παιδιού η οδοντοθεραπεία μπορεί να γίνει μόνο κάτω από ολική νάρκωση ), φανέρωσε  για άλλη  μια φορά την ύπαρξη προβλημάτων στην Υγειονομική περίθαλψη των ατόμων αυτών.

164440_661511247209956_468082002_nΣε  όλη την Ελλάδα οι φορείς που διαθέτουν ειδικές Μονάδες Οδοντοθεραπείας με εξειδικευ­μένο προσωπικό, που μπορούν  να αναλάβουν  ΑΜΕΑ  είναι: το  Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας,  το Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας , το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας  ενώ πρόσφατα σταμάτησε να λειτουργεί το   αντίστοιχο πρόγραμμα    του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   στο οποίο απευθύνθηκε ο γονέας του παιδιού καθώς ήταν το πιο κοντινό  -προς τον τόπο κατοικίας  της οικογένειας -Νοσοκομείο   που αναλάμβανε τέτοιες περιπτώσεις.

5 νοσοκομεία σε όλη την Ν. Ελλάδα   μα ούτε ένα – βλέποντας τη λίστα-δεν υπάρχει στην ΄Ηπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη.

Θα πρέπει να μεριμνήσει ο Υπουργός Υγείας  και  να δει το θέμα προσεκτικά ώστε  να προχωρήσει όχι μόνο στη λύση των προβλημάτων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αλλά να στελεχώσει και άλλα Νοσοκομεία της Β.Ελλάδας με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό  για αυτά τα  παιδιά, καθώς η μετακίνηση τους  είναι  ψυχοφθόρα και κουραστική για τα ίδια και τις οικογένειές τους  ,αλλά και γιατί απαιτούνται αρκετά χρήματα τόσο για τη μεταφορά τους από την μία πόλη στην άλλη  όσο και για την παραμονή τους  εκεί η οποία συνήθως είναι πάνω από ένα τριήμερο.

Όπως αναφέρεται  στην  αρχική σελίδα του Υπουργείου:

«Αποστολή του Υπουργείου Υγείας είναι η διατήρηση και προαγωγή της υγείας των πολιτών μέσω της πρόληψης και της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Στόχο του αποτελεί η διασφάλιση παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών, φαρμακευτικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και τις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.»

Το μόνο που μένει είναι να δούμε κατά πόσο αυτό υφίσταται..

Μηρτσέκη Βασιλική-Εκπαιδευτικός

*Η Βασιλική Μηρτσέκη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο “Αλέξανδρος Δελμούζος” του Πανεπιστημίου Αιγαίου