Κάθε φορά που γράφω ένα κείμενο, όπως τώρα καλή ώρα, δεν μπορώ να λειτουργήσω αν δεν ακούω μουσική. Επίσης, δεν μπορώ να γράψω, αν δεν πίνω κάτι. Συνήθως ξεκινάω με καφέ, συνεχίζω με αρωματικό τσάι και όσο προχωράει η νύχτα χρειάζομαι κάτι πιο δυνατό. Και καθώς τα καλύτερα κείμενα τα γράφω κυρίως τις μικρές ώρες, χρειάζομαι κάτι που ναι μεν θα μου φτιάξει τη διάθεση αλλά, αν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αλκοόλ, μπορείς να καταλάβεις ότι η έμπνευση μειώνεται.

Coctail_BeerΈνα βράδυ που ήμουν καλεσμένος να παίξω μουσική σε ένα πάρτι στο μπαρ Toy Café του φίλου μου και barman Κώστα Φλωρόπουλου στην πλατεία Καρύτση ήξερα ότι, αν ξεκινήσω από τις 10 το βράδυ πίνοντας την αγαπημένη μου κίτρινη τεκίλα, δεν θα την έβγαζα καθαρή μέχρι τα χαράματα που θα έφευγαν και οι τελευταίοι θαμώνες.

Σε μια προσπάθεια να μειώσω την ποσότητα του αλκοόλ στο μισό, πήρα λοιπόν ένα μεγάλο ποτήρι, έβαλα δυο φέτες λεμόνι, γέμισα με παγάκια το ποτήρι μέχρι τη μέση και συμπλήρωσα με μπίρα. Και ενώ περίμενα ότι αυτό που θα έπινα θα ήταν η αδιάφορη αίσθηση μιας νερωμένη μπίρας, με την πρώτη γουλιά ένιωσα τη σπιρτάδα μιας εξαιρετικής χημείας που έκανε η γεύση του λεμονιού με την παγωμένη μπίρα. Το ακόμα πιο εξαιρετικό ήταν πως όσο περνούσε η ώρα αυτή γεύση γινόταν όλο πιο δυνατή και πιο ευχάριστη.

Κάθε φορά που η στάθμη κατέβαινε κατά 1/3, συμπλήρωνα πάλι μέχρι πάνω με μπίρα από το μπουκάλι. Και ενώ όταν γεμίζεις ένα μπουκάλι μπίρα έπειτα από 10-15 λεπτά ζεσταίνεται, το δικό μου ποτήρι εξακολουθούσε έπειτα και από μισή ώρα να διατηρεί την μπίρα φρέσκια και παγωμένη.

Επίσης, κάτι άλλο που παρατήρησα ήταν πως, ενώ έπειτα από 2-3 μικρά μπουκάλια μπίρας συνήθως ένιωθα το στόμα μου να στεγνώνει, αντίθετα με το λεμόνι και τα παγάκια ένιωθα πάντα δροσερό το στόμα μου χωρίς να διακρίνω την παραμικρή αίσθηση δίψας. Εδώ πραγματικά ισχύει το «μια δοκιμή θα σε πείσει», όπως έπεισε και πάρα πολλούς φίλους που έτυχε να ξενυχτήσουν μαζί μου από τότε… πότε από εδώ και πότε από εκεί.

Το Coctail αυτό από εκείνη τη νύχτα βαφτίστηκε ως Beer Cocktail StarvaG από τον εμπνευστή του dj StarvaG και το όνομά του είναι κατοχυρωμένο από την πρώτη έκδοση του βιβλίου Σεφ στο παρά πέντε από το 2009 κι έκανε το γύρω της Ελλάδας κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού. Πολύ πρόσφατα το αντέγραψε γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης μπύρας όπου λανσάρισε τη μπύρα με λεμόνι αλλά εσύ θα θυμάσαι ότι άλλος ήταν ο πρωτοπόρος της ιδέας.

Η μπύρα λοιπόν είναι προτιμότερο να πίνεται μακριά από τα γεύματα και με το συγκεκριμένο τρόπο διότι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε νερό αραιώνει τα πεπτικά υγρά του στομάχου, δυσκολεύει τη χώνεψη κι έχει ως δραματική συνέπεια το τέντωμα των μυών του στομάχου με αποτέλεσμα το φούσκωμα και το αντιαισθητικό στομάχι. Αν θες να πιεις κάτι με το φαγητό προτίμησε να πιεις με μικρές γουλιές ένα δυο ποτηράκια κρασί ή αραιωμένο με λίγο πάγο κάποιο από τα ελληνικά αποστάγματα όπως το τσίπουρο ή τη ρακή ή ακόμα καλύτερα με ένα δροσερό παγωμένο τσάι με μια φέτα λεμόνι.

του Ζουμπανέα Ευάγγελου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

Πηγή: diatrofi.gr