Καλοκαίρι και όλα τα παιδιά χαίρονται τη θάλασσα.Όλα…ακόμα και τα ΑΜΕΑ και αυτά χρειάζονται αλλαγή,τα μπάνια,τη δροσιά,να νιώσουν για λίγο τη διαφορά της καθημερινότητας και να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους με δύναμη και φορτωμένα με αναμνήσεις.

det_aftismosΤο ίδιο χρειάζονται όμως και οι γονείς. Ξεκούραση –όσο μπορούν- μακριά από την καθημερινότητα τους και τα προβλήματά τους. Δυστυχώς όμως ,πολλές φορές αρκετοί γονείς παιδιών ΑΜΕΑ κλείνονται στο σπίτι και δεν πάνε πουθενά γιατί νιώθουν ότι όπου και να πάνε ο κόσμος γύρω τους θα τους κρίνει και θα τους κατακρίνει. Πρέπει να τους δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους σαν άνθρωποι.

Υπάρχουν παιδιά όμως που φαίνονται καθ΄ όλα φυσιολογικά και πολλές φορές επειδή αγνοούμε την ιδιαιτερότητά τους τα λέμε «ζωηρά», ή «κακομαθημένα». Μιλάμε για τα αυτιστικά παιδιά που διαφέρουν από τα ζωηρά σε πολλά σημεία. Κάποτε τα αυτιστικά παιδιά τα είχαν στο σπίτι, δεν είχαν δικαίωμα μόρφωσης και οι οικογένειές τους ήταν παραμερισμένες και απόμακρες από την κοινωνία.Ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει και συνυπάρχουν σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν αν κάποια στιγμή συνυπάρξετε σε μια παραλία, σε μια παιδική χαρά ,σε ένα ξενοδοχείο με μια οικογένεια που έχει αυτιστικό παιδί? Δεν είμαι ψυχολόγος αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι συμπεράσματα από συμπεριφορές που έχω παρατηρήσει προσωπικά.

• Και τα αυτιστικά παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι όπως τα δικά σας.Αν τύχει να συνυπάρξει το παιδί σας σε μια παιδική χαρά με ένα αυτιστικό ,μην απομακρύνεται το δικό σας. Δεν χτυπάνε και δεν επιτίθενται ποτέ χωρίς λόγο.

• Αν σας πλησιάσει ένα αυτιστικό παιδί να ξέρετε ότι μπήκατε στον κόσμο του. Δεν είναι εύκολο για αυτά η κοινωνικοποίηση. Μην το απομακρύνετε .Δεν πρόκειται να σας κάνει κακό.Το μόνο που θα κάνει είναι ίσως να σας πάρει από το χέρι για να παίξετε μαζί του ή να σας βάλει να καθίσετε με τους γονείς του.

• Αν τύχει να πάρει το παιχνίδι από το παιδί σας αφήστε το να το πάρει και ζητήστε από τους γονείς του να σας το δώσουν. Κάποια στιγμή θα το αφήσει κάτω. Βαριούνται εύκολα ένα παιχνίδι ειδικά όταν δεν του προσφέρει κάτι. Μην το αρπάξετε από τα χεράκια του γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρουσιάσει ένα ξαφνικό ξέσπασμα θυμού γιατί απλά παραβιάζετε τον κόσμο του και αυτός ο χώρος είναι δικός του οπότε για να σας το δείξει ίσως παρουσιάσει ακόμα και επιθετικότητα προς τον εαυτό του.

• Πολλές φορές ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ένα αυτιστικό παιδί και σχολιάζει αρνητικά ακόμα και τους γονείς για τον “κακό”τρόπο των παιδιών τους. Μην το κάνετε αυτό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο φρενάρει τους γονείς των αυτιστικών παιδιών μια τέτοια συμπεριφορά.

• Τα αυτιστικά παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα.Αν τύχει στην παραλία και καθίσει ένα ζευγάρι με ένα παιδάκι δίπλα σας που δεν ακούει τους γονείς του, που δεν κοιτάει γύρω του ούτε ακόμα και τους γονείς του στα μάτια, που επιμένει σε κάτι που για εσάς είναι παράλογο, που φωνάζει άναρθρα ,που μπορεί ακόμα και να έχει ξεσπάσματα θυμού, μην πείτε τίποτα.Οι γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν να παλέψουν με τις δικές τους ανασφάλειες και φόβους μην τους φορτώσετε και με ενοχές που αποφάσισαν να βγάλουν το παιδάκι τους έξω. Είναι γονείς σαν εμένα, σαν όλους μας .

Δεν είναι τερατάκια τα αυτιστικά παιδιά. Μην τα αποφεύγετε. Είναι απλά ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Κανείς γονιός δεν περιμένει ότι το παιδί του θα είναι αυτιστικό. Ούτε αυτοί, λοιπόν, το περίμεναν και τώρα κάνουν προσπάθειες να φτιάξουν τη ζωή τους κάτω από νέα δεδομένα. Μην τους αγχώσετε περισσότερο και εσείς. Τη συμπαράσταση (όχι τον οίκτο σας)και την κατανόησή σας ,αυτό περιμένουν.

Βοηθήστε τους γονείς των αυτιστικών παιδιών να βοηθήσουν τα παιδάκια τους να ενταχθούν στην κοινωνία μας. ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ.

της Βασιλικής Μηρτσέκη – Εκπαιδευτικός

*Η Βασιλική Μηρτσέκη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο “Αλέξανδρος Δελμούζος” του Πανεπιστημίου Αιγαίου