Η πολιτική «κουλτούρα» της μεταπολίτευσης μας έχει διδάξει ότι κάθε φορά που βλέπουμε καραγκιοζιλίκια στην πολιτική ζωή, που αναπαράγονται και εντός Βουλής, δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από την «ειδική πολιτική σκόνη» που πέφτει μεθοδευμένα, για να σκεπάσει την σκληρή πραγματικότητα όταν έρχεται για να μας προσγειώσει παρά τις γελοιότητες.

400px-Dust_storm_in_Black_Rock_Desert11Εφόσον αναζητήσουμε λοιπόν την «σκόνη» των ημερών θα την βρούμε στους καυγάδες των «μπρατσομένων» με το «δημοκρατικό τόξο» στην Βουλή που διαδέχθηκε το «σήριαλ» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που αφού έκανε πολιτικά σούρτα-φέρτα γύρισε από εκεί που ξεκίνησε.

Ας ψάξουμε τώρα να δούμε τι προσπάθησε να σκεπάσει η πρόσφταη «σκόνη» προς τους ιθαγενείς θα συναντήσουμε .

Πρώτα από όλα την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (αντιγράφω και από το χθεσινό Capital.gr) που μας λέει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,8% φέτος και το 2014 κατά 1,2%, ενώ εκτιμάται ότι η υπό όρους μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στο μέσο του επόμενου χρόνου.

Ο Οργανισμός προβλέπει επίσης ανεργία 27,8 φέτος και 28,4% το 2014. Προβλέπει το επόμενο έτος νέα μείωση κρατικής και ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων.

«Βλέπει» ακόμη ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότηση μέσω μνημονίου και δίνει συστάσεις για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις γιατί φοβάται ότι μπορεί να εμποδιστούν από ανεπαρκή ικανότητα της διοίκησης.

Επειδή οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (σύμφωνα με τον κ. Ι. Στουρνάρα) είναι περισσότερο απαισιόδοξες από όσο θα έπρεπε… θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία της έκθεσης.

Πρώτον στην άποψη ότι «…η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα στο 2014 αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις…».

Δεύτερον ότι «…επιβάλλονται ταχύτερες μεταρρυθμίσεις γιατί (φοβάται) πως θα εμποδιστούν από την ανεπαρκή ικανότητα της δημόσιας διοίκησης…».

Τι δεν λέει (από διπλωματικότητα) ο Οργανισμός.

Ότι εκτός από την ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης στις μεταρρυθμίσεις έχουμε και τις πολιτικές σκοπιμότητες προστασίας των συντεχνιών.

Έχουμε την κόντρα της αντιπολίτευσης, όλης της αντιπολίτευσης, σε ότι λέγεται μεταρρύθμιση γιατί αν η Ελλάδα χάσει τις σοβιετικές προδιαγραφές και ο κομματικός στρατός την καθοδήγηση τότε όχι μόνο δεν θα ξέρουμε που βαδίζουμε αλλά και τι μας γίνεται.

Η Ελλάδα γνωρίζει μόνο το «σοβιετικό μεγαλείο» ως μοντέλο ανάπτυξης και έχει ως πρότυπο την Αλβανία, την Κούβα και την Αργεντινή.

Γιατί στην Ελλάδα οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό πού ξέρουμε ως κρατισμό είναι καταστροφή και πόλεμος στα λαϊκά συμφέροντα…

Δεν χρειάζεται σε αυτά που σημειώνω να υπάρξει απάντηση αφού την απάντηση την δίνει η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος με την ετήσια έκθεση της που δημοσίευσε επίσης χθες και το Capital.gr.

Τι μας λέει εκτός από τα αισιόδοξά της η Τράπεζα της Ελλάδος .

Ότι διαπιστώνει «Ύφεση στο 4,6% και ανεργία στο 28% φέτος αλλά και ανάκαμψη το 2014.

Ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό στην κρίση αλλά “βλέπει” αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους και πλημμελή εφαρμογή των μέτρων που ψηφίζει η Βουλή.

Ότι στόχος του Μνημονίου, που υιοθετήθηκε με τον Ν. 4046 το Φεβρουάριο του 2012, για μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2012-2014 κατά 15% θα φθάσει τελικά (σωρευτικά) την εν λόγω τριετία στο 19,2%.!!! . Δηλαδή 4 μονάδες πάνω από τον στόχο του μνημονίου.

Ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% το 2012 και 11,5% το α’ τρίμηνο του 2013, ενώ από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 29,4% και ήταν μεγαλύτερη σταδίου μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα(-29,6%) και τη Θεσσαλονίκη (-32,7%).

Ότι η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη και εφαρμόζονται πλημμελώς μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή . Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να μετριάσουν την ένταση της ύφεσης.

Ότι η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των ―βιώσιμων κατά βάση― επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Επισημάνσεις της μορφής αυτής έκανε η στήλη στα σημειώματα των προηγουμένων ημερών επικροτώντας και ορισμένες πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση.

Τις έκανε από δημοσιογραφικό καθήκον για να φανούν όλες οι πλευρές.

Πως είναι δυνατό να αγνοηθεί το κοινό συμπέρασμα του ΟΟΣΑ και Τράπεζας της Ελλάδος που μας λέει (με δικά μου λόγια) ότι η χώρα μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία από τα μέσα του 2014 αλλά μόνο αν σοβαρευτούμε ως κράτος, αν αφήσουμε κατά μέρος το πολιτικό ρεζιλίκι που μας δέρνει για ανούσια πράγματα και αν κάνουμε εκείνα που πραγματικά θα βάλουν το κράτος να δουλέψει και τις επιχειρήσεις να βρουν τρόπο να σταθούν στην οικονομία της χώρας.

Του Γιώργου Κράλογλου

Πηγή: capital.gr