Τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στις 22-25 Μαΐου του 2014 και όχι τον Ιούνιο, πρότειναν οι ευρωβουλευτές, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο νέο Κοινοβούλιο να προετοιμαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν τον Ιούλιο.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι πεπεισμένα ότι η επιλογή ενός υποψηφίου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής θα οδηγήσει σε ισχυρότερο ηγετικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγαλύτερη αναγνώριση του ονόματος και ένα δυνατό πολιτικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πιο έντονη πολιτική εκστρατεία, υποστηρίζουν.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2009 έφτασε μόλις στο 43%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1979, τη χρονιά που καθιερώθηκαν οι άμεσες εκλογές.

Δεδομένης της μειωμένης προσέλευσης και της διάδοσης του ευρωσκεπτικισμού, οι ειδικοί λένε ότι η νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου πρέπει να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι βουλευτές έχουν ασκήσει πιέσεις ώστε τα μέλη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιλεγούν μεταξύ των νεοεκλεγέντων μελών του Κοινοβουλίου, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στους ψηφοφόρους. Προς το παρόν, οι υποψήφιοι της Επιτροπής προτείνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ορίσουν υποψήφιο για Πρόεδρο της Επιτροπής πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους.

«Ο ορισμός των υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν θα προκαλέσει μια θετική δυναμική και θα δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου δημόσιο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014», δήλωσε ο Wilfried Martens, Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Αν όλα τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα δεσμευθούν σε αυτή η διαδικασία, θα συμβάλουμε σίγουρα σημαντικά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου».

Στα τέλη του περασμένου έτους οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια πρόταση της Κομισιόν, η οποία στόχευε στην απλοποίηση των διαδικασιών και την τροποποίηση των ισχυόντων κανόνων για την προώθηση της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους ώστε οι πολίτες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στην ΕΕ», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος σε θέματα δικαιοσύνης, Viviane Reding.

Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου (ΕΛΚ), εισηγήτρια του ψηφίσματος, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

«Για τους πολίτες της ΕΕ, ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα με νομική προσωπικότητα, είναι ένα ισχυρό όργανο εκπροσώπησης των συμφερόντων τους στην ΕΕ. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην πολιτική ζωή. Ξεκινάμε τώρα τον τριμερή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ώστε να θέσουμε έγκαιρα σε εφαρμογή τους νέους κανόνες», είπε.

Μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία για τις ημερομηνίες των εκλογών, οι οποίες αναμένονται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Πηγή: euractiv.gr