Ψυχική ευεξία. Για τον εγκέφαλό σου φαίνεται ότι είναι πολύ καλύτερο να πίνεις κρασί παρά να αποφεύγεις την κατανάλωσή του. Αυτό αποδεικνύουν κοντά στις 70 πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν πώς η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

beber-vino-4Επιπλέον, το κρασί σε μικρές δόσεις αποτρέπει την άνοια, όπως αποκάλυψε μια έρευνα της Σουηδικής Ακαδημίας Sahlgrenska βασισμένη στην παρακολούθηση 1500 γυναικών για 34 χρόνια. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του κρασιού που μειώνουν τη φλεγμονή, εμποδίζουν την σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και αναστέλλουν την πήξη του αίματος, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως κατέληξε στο συμπέρασμα μια ανάλυση δημοσιευμένη στο περιοδικό Acta Neurologica Scandinavica.

Αντι-λίπος. Η κατανάλωση του κρασιού ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT 1, που εμποδίζει τη δημιουργία νέων κυττάρων λίπους και βοηθά την κινητοποίηση των υφιστάμενων λιπωδών κυττάρων, όπως αποκάλυψαν ερευνητές του ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη σε μία μελέτη δημοσιευμένη στο Nature. Άλλη μία έρευνα που έγινε γνωστή στο περιοδικό Archives of Internal Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, τα οφέλη για το μεταβολισμό είναι τέτοια που, πίνοντας κρασί με μέτρο, να μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας όσο μεγαλώνει η ηλικία μας. Η βέλτιστη καθημερινή δόση, σύμφωνα με την έρευνα, είναι 40 γρ. αλκοόλ την ημέρα.

Εμφιαλωμένη άσκηση. Η φυσική άσκηση θα μπορεί να σερβίρεται από τώρα και στο εξής κλεισμένη μέσα σε μπουκάλια από κρασί. Μια έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό FASEB Journal προτείνει ότι η ρεσβερατρόλη του σταφυλιού εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η καθιστική ζωή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τα πειράματά τους υποβάλλοντας αρουραίους σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και περιορίζοντας τις κινήσεις τους. Στη μία ομάδα των τρωκτικών αυτών χορήγησαν ρεσβερατρόλη. Έτσι, παρατήρησαν ότι τα ζώα, που δεν τους είχε χορηγηθεί η ουσία αυτή που περιέχεται στο κρασί , άρχισαν να υποφέρουν από μείωση της μυϊκής μάζας και παρουσίασαν οστική αδυναμία. ‘Η ρεσβερατρόλη δεν αποτελεί υποκατάστατο άσκησης, αλλά μπορεί να μειώσει το ρυθμό της ζημιάς σε περίπτωση που ένα άτομο είναι αναγκασμένο να μείνει σε ακινησία και ανάπαυση’, εξήγησε ο Gerald Weissmann, αρχηγός των συντακτών (editor chief) της έρευνας.

Υγιή δόντια. Τόσο το άσπρο, όσο και το κόκκινο κρασί αποτρέπουν την πτώση των δοντιών, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία. Η Gabriella Gazzani και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο της Pavia, απέδειξαν ότι η αρχαία συνήθεια να φροντίζουν τις λοιμώξεις των ούλων με κρασί, αποτρέποντας έτσι την πτώση των δοντιών, έχει επιστημονική βάση. Όπως αποκάλυψαν στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, το κρασί επιβραδύνει την ανάπτυξη των στρεπτόκοκκων στη στοματική κοιλότητα, βακτήρια που συνδέονται με την τερηδόνα, την ουλίτιδα και τον πονόλαιμο.

Πηγή: muyinteresante.es