Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ανωμαλία προκλήθηκε γιατί στη μέση του σχηματισμού των δίδυμων εμβρύων η διαδικασία σταμάτησε. Ο δικέφαλος καρχαρίας γεννήθηκε ζωντανός αλλά δεν άργησε να πεθάνει λίγο μετά τη γέννησή του.

Ένας ψαράς από την περιοχή ‘los Cayos’ της Φλόριντα είναι υπεύθυνος γι’αυτήν την ανακάλυψη, πριν από περίπου 2 χρόνια, ενός ζωντανού εμβρύου καρχαρία-ταύρου με δύο κεφάλια, ένα εύρημα το οποίο οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τώρα, όπως δημοσιεύει το περιοδικό Journal of Fish Biology.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε στις 7 Απριλίου 2011, αλλά γίνεται τώρα γνωστή με την επιστημονική αυτή δημοσίευση, αφού πρώτα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Michigan (MSU) μελέτησαν τα στοιχεία και επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις.

Ο ψαράς βρήκε το έμβρυο ανοίγοντας τη μήτρα ενός καρχαρία-ταύρου, που είναι γνωστός και ως γκρι καρχαρίας τροφός, καθώς ψάρευε στα νερά του Κόλπου του Μεξικού. Μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν ζωντανό και είχε αυτήν την ιδιαιτερότητα, επικοινώνησε με μία επιστημονική ομάδα.

Ο Michael Wagner, του Πανεπιστημίου του Michigan και ένας από τους συγγραφείς αυτής της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης, εξηγεί με λεπτομέρειες στην ανάλυσή του ότι το υποκείμενο είχε μία αξονική διακλάδωση, μία παραμόρφωση του εμβρύου όταν χωρίζεται σε δύο οργανισμούς, μία διαδικασία που δεν έφτασε όμως ποτέ στο τέλος της.

‘Στη μέση της διαδικασίας του σχηματισμού των διδύμων, διακόπηκε ο διαχωρισμός των εμβρύων’, εξηγεί ο Wagner, ο οποίος θεωρεί ότι το ζώο – που πέθανε αμέσως – είχε ‘λίγες έως καθόλου πιθανότητες’ να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι θηρευτές πρέπει να πραγματοποιούν κινήσεις πολύ γρήγορες για να μπορέσουν να πιάσουν άλλα ψάρια, κάτι που το συγκεκριμένο ψάρι ποτέ δε θα μπορούσε να κάνει, σύμφωνα με τον υπεύθυνο έρευνας της πρώτης περίπτωσης εμφάνισης καρχαρία-ταύρου με δύο κεφάλια.

Αντίθετα, αυτό το φαινόμενο, έχει παρατηρηθεί σε καρχαρίες άλλων ειδών, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της μελέτης, που έγινε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Σχολείο της περιοχής ‘los Cayos’ στη Φλόριντα.

Επίσης, αναγνωρίζει το γεγονός ότι όποιος θέλει μπορεί να αποδώσει αυτήν την ανωμαλία της φύσης στις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από το DeepWater Horizon το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν τη συσχέτιση.

Η δυσκολία του να βρει κανείς τέτοιες ιδιομορφίες, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα νεογνά με ανωμαλίες έχουν την τάση να πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννησή τους.

‘Μπορεί να συναντήσει κανείς πολλές περιπτώσεις με δύο κεφάλια σε σαύρες και φίδια’, εξηγεί ο Wagner. ‘Αυτό οφείλεται στο ότι αυτοί οι οργανισμοί συνήθως μεγαλώνουν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, οπότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρατηρήσει κανείς αυτές τις ανωμαλίες’.

Ο Wagner και η ομάδα του τεκμηρίωσαν την ανακάλυψη με εικόνες από μαγνητική τομογραφία, που δείχνουν ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κεφάλια, δύο καρδιές και δύο στομάχια. Από το κεντρικό τμήμα του σώματος, το ζώο ενώνεται και μένει μονάχα μία ουρά στο πίσω μέρος.

Πηγή: publico.es