Αν και φαίνεται παράξενο, με το να σε κοιτάξει κανείς μόνο στα μάτια, μπορεί να καταλάβει πράγματα για την προσωπικότητά σου, πόσο αλκοόλ καταναλώνεις και αν θα υποφέρεις από δερματικές ασθένειες.

ojo-colorΠόσο αλκοόλ καταναλώνεις

Μία πρόσφατη έρευνα βασισμένη σε 12.000 άτομα της καυκάσιας φυλής, έδειξε ότι τα άτομα με μπλε μάτια τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ απ’ότι τα άτομα με σκουρόχρωμα μάτια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ατλάντα (Η.Π.Α.), η σύνδεση αυτή οφείλεται στο ότι τα άτομα με καστανά μάτια είναι γενετικώς πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις του αλκοόλ και γι’αυτόν το λόγο αποφεύγουν να κάνουν κατάχρηση.

Είσαι περίεργος;

Το επίπεδο της περιέργειας ενός ατόμου, που γίνεται κατανοητό ως ‘η επιθυμία γνώσης και νέων εμπειριών’, μπορεί να ποσοτικοποιηθεί αναλύοντας την κίνηση των ματιών καθώς αυτά παρατηρούν μια σειρά φωτογραφιών, όπως κατέδειξε ο Evan Risko σε μία μελέτη στο περιοδικό Cognition.

Ασθένειες του δέρματος

Με βάση το χρώμα των ματιών ενός ατόμου μπορεί να προβλεφθεί από ποιές δερματικές ασθένειες διατρέχει τον κίνδυνο να προσβληθεί, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε γνωστή στο Nature Genetics. Τα άτομα με καστανά μάτια είναι λιγότερο επιρρεπή να υποστούν μελάνωμα, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με γαλανά μάτια παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λεύκη, μια εκφυλιστική αυτοάνοση νόσο που προκαλεί απώλεια του χρωματισμού του δέρματος με τη δημιουργία λευκών περιοχών σε πρόσωπο, χέρια, αγκώνες και γόνατα.

Η προσωπικότητά σου

Τα άτομα με περισσότερες κρύπτες στην ίριδα – τα κυματιστά νήματα που ακτινοβολούν από την κόρη – τείνουν να είναι πιο τίμια και ευαίσθητα, καθώς και να έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Mats Larsson, του Πανεπιστημίου του Orebro (Σουηδία), κάνοντας σύγκριση του πάχους και της πυκνότητας της ίριδας 500 υποκειμένων. Οι μελέτες τους επίσης αποκάλυψαν ότι οι ομόκεντρες πτυχώσεις γύρω από την ίριδα είναι πιο άφθονες στα παρορμητικά και νευρικά άτομα. Το κλειδί αυτής της συσχέτισης μεταξύ της ίριδας και της προσωπικότητας οφείλεται στο γονίδιο Pax6, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του οφθαλμικού ιστού αλλά και στην ανάπτυξη εκείνης της ζώνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και τον αυτοέλεγχο.

Πηγή: muyinteresante.es