Η μηχανή Unity 3d είναι ένα εργαλείο authoring το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια και εφαρμογές (κυρίως 3d) για φορητές συσκευές, υπολογιστές, wii και xbox.

unityimgΑν και κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την στιγμή που εκδώθηκε ειδική έκδοση για pc καθώς υπήρχε μόνο για mac. Το υπέροχο στην όλη υπόθεση είναι ότι η μηχανή είναι δωρεάν στην βασική της έκδοση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τα παιχνίδια ή τις εφαρμογές σας σε ένα δωρεάν λογισμικό. Είτε πρόκειται για εφαρμογή σε pc ή σε κινητό smartphone είτε ακόμα και σε xbox η Unity 3d μπορεί να το κάνει!

Αναλυτικά οι συσκευές στις οποίες μπορείτε να δημοσιέυσετε τις δημιουργίες σας είναι:

  • Web και stand-alone – Είτε σε PC είτε σε Mac
  • iOS – iPhone, iPad και iPod Touch
  • Android
  • Nintendo Wii
  • Xbox 360 και PS3

Με πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες όπως character control, δυνατότητα δημιουργίας terrain (τοπίου), physics, car physics(προσομοίωση συμπεριφοράς αυτοκινήτου), φώτα, κάμερες και πολλά άλλα αναρίθμητα πλεονεκτήματα είναι σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο απευθύνεται σε όλους.

Χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού;

Ναι, φυσικά καμία μηχανή στον κόσμο δεν θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι χωρίς ούτε μία γραμμή κώδικα. Το καλό όμως με την Unity είναι ότι μπορείτε να γράψετε κώδικα σε δύο ευρέως γνωστές γλώσσες. Javasctipt και C.

Μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες ιδιότητες στα αντικείμενα του παιχνιδιού σας καθώς και παραμέτρους τις οποίες μπορείτε να ελέγχετε είτε προγραμματιστικά είτε να τις ορίσετε να εμφανίζονται ώς πρόσθετες επιλογές στο παράθυρο ιδιοτήτων του εκάστοτε αντικειμένου.

Στο επίσημο site της unity μπορείτε εκτός απο το να κατεβάσετε την μηχανή, να επισκεφθείτε το asset store και να κατεβάσετε έτοιμα αντικείμενα που θέλετε να βάλετε στο παιχνίδι σας όπως χαρακτήρες, κτίρια, αντικείμενα, όπλα, τοπία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορείτε να εισάγετε αντικείμενα τα οποία έχετε σχεδιάσει οι ίδιοι σε τρίτα προγράμματα όπως 3d studio max, cinema 4d, autocad, κ.π.λ.. Αυτό είναι επίσης μία πολύ θετική πτυχή του προγράμματος καθώς η unity δεν προσφέρει ιδιαίτερες λειτουργίες 3d modeling.

Στην μηχανή περιέχεται και ενσωματωμένος editor ο οποίος βοηθάει και καθοδηγεί τον χρήστη στο να γράψει “καθαρό” κώδικα σε γρήγορο χρόνο.

Ως μηχανή λόγω της δημοτικότητας της έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό με αποτελέσμα να υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο youtube με βοηθήματα για όλα τα επίπεδα.

Μειονεκτήματα:

Υστερεί στην δημιουργία 2d παιχνιδιών καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί 2d sprites για να δημιουργήσει κάποιος π.χ ένα platform game. Πολύ σύντομα όμως αναμένεται να αλλάξει και αυτό καθώς πολλοί είναι οι χρήστες της μηχανής που έχουν κάνει σχετικές αναφορές για την βελτίωση και στο 2d κομμάτι (μην ξεχνάμε ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια όλοι θυμόμαστε το pacman και το Tetris)

Πόσο στοιχίζει η πλήρης έκδοση και τα πρόσθετα;

Βασική έκδοση: Δωρεάν

Ios/Android για Βασική έκδοση: 305€ (έκαστος για κάθε τύπο συσκευής)

Έκδοση Pro: 1140€

Ios/Android για έκδοση pro: 1140€ (έκαστος για κάθε τύπο συσκευής)

Σας παρουσιάζουμε και ένα μικρό δείγμα από την Unity 3d