Το χτίσιμο ενός πλοίου είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά κυρίως οργάνωση. Οργάνωση εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του ελληνικού κράτους.

maerskΕργάτες και επιστήμονες κάθε ειδικότητας δίνουν μάχη με το χρόνο, εφευρίσκουν νέες εφαρμογές, πατέντες και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει από την ένωση επιστήμης, μηχανημάτων, χεριών και πείρας, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η παράδοση στον πελάτη.

Τώρα πολλαπλασιάστε τα παραπάνω, γιατί στο βίντεο δεν χτίζεται απλά ένα πλοίο, αλλά το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου. Το Triple E κατασκευάστηκε από κορεατικό ναυπηγείο –ως συνήθως– για λογαριασμό της εταιρείας Maersk και πρόκειται να παραδοθεί στα τέλη Ιουνίου. Το μήκος του φθάνει τα 400 μέτρα, ενώ έχει ύψος 73 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα.

Η χωρητικότητά του θα είναι 16% μεγαλύτερη από το υπάρχον μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο (της ίδιας εταιρείας), που σημαίνει ότι θα μπορεί να μεταφέρει 2.500 κοντέινερ! Μεγάλο προσόν του θα είναι και η χαμηλές εκπομπές CO2, που θα είναι κατά 20% μικρότερες από το προκάτοχό του και 50% σε σχέση με τα περισσότερα πλοία μεταφορών.

Του Γιάννη Τσάκαλου

Πηγή: athensvoice.gr