Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com

Έναν κουβά αέριο χαρακτήριζε την ελληνική αγορά ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας, ο Ρεμ Βιάχιρεφ, από τους ιδρυτές της Gazprom.

Με 3 δισ. κυβικά το χρόνο, η ρώσικη εταιρεία τροφοδοτεί τον «κουβά» σε μία αγορά που οι πελάτες της είναι όλο και πιο ασυνεπείς στις πληρωμές τους και το γκάζι όλο και ακριβότερο από τον έναν προμηθευτή που εκμεταλλεύεται τη θέση του φυσικού μονοπωλίου που έχει στην Ευρώπη.

Χθες, ένας από τους διαδόχους του θρυλικού Βιάχιρεφ, ο Αλεξέι Μίλερ, πέρασε την πόρτα του Μαξίμου για να διατυπώσει τις ρώσικες θέσεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, μίας εμπορικής εταιρείας που το 55% του αερίου που διακινεί είναι ρωσικό.

Αρκετοί θεωρούν ότι αν η Gazprom αγοράσει τον «κουβά» για το 1 δισ. ευρώ που προσφέρει, τότε το γκάζι θα γίνει ακόμα πιο ακριβό και η αγορά ακόμα πιο κλειστή. Αλλά οι Ρώσοι έχουν αποδειχθεί ικανοί έμποροι, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ο «κουβάς», η ΔΕΠΑ, θα έπρεπε να έχει κέρδη, αλλά -παρά το γεγονός ότι το αέριο που πουλάει είναι το ακριβότερο στη δυτική Ευρώπη- μπαίνει μέσα εξαιτίας των χρεών των ηλεκτροπαραγωγών (πάνω από 400 εκατομμύρια). Σε αυτούς, με τη σειρά του, χρωστάει ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας άλλα τόσα. Η Gazprom δεν θέλει να αγοράσει χρέη, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να βάλει τάξη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να σταματήσει η επιδότηση των πανάκριβων φωτοβολταϊκών, για ένα διάστημα, που καθιστά την παραγωγή ασύμφορη. Διαφορετικά, θα πουλάμε τα χρέη μας.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr