Η επική περιπέτεια των 33 ανθρακωρύχων που πέρασαν πάνω από δυο μήνες παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων θα σκηνοθετηθεί από την μεξικανή Patricia Riggen.

1363023901568banderasdnΟ Antonio Banderas θα είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας που θα παρουσιάσει στη μεγάλη οθόνη την επική περιπέτεια των 33 ανθρακωρύχων που πέρασαν πάνω από 2 μήνες θαμμένοι σε 700 μέτρα βάθος στη Χιλή. Ήταν η ίδια η σκηνοθέτης, η μεξικανή κινηματογραφίστρια Patricia Riggen (‘Girl in progress’, ‘Under the same moon’), η οποία σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Daily Star επιβεβαίωσε την παρουσία του Ισπανού ηθοποιού στην ταινία που θα έχει τίτλο ‘Οι 33’ (‘The 33’). ‘Ο Antonio Banderas θα αποτελεί μέρος της ομάδας των ηθοποιών. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που τον έχουμε μαζί μας. Είναι όμως το πρώτο όνομα που έχει επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν πολλά ακόμα’, είπε η σκηνοθέτιδα που θα μεταφέρει στο σινεμά την ιστορία των 33 ανθρακωρύχων του San Jose.

Η Riggen προτίμησε να μην αποκαλύψει το ρόλο που θα ενσαρκώσει ο Banderas, αλλά ήδη ακούγεται ότι θα ερμηνεύσει τον Mario Sepúlveda, τον πιο δημοφιλή από όλους τους διασωθέντες ανθρακωρύχους, τον οποίο ο τοπικός τύπος βάπτισε με το παρατσούκλι ‘Super Mario’, εξαιτίας της ενέργειας και του χιούμορ του που δεν έχασε παρά τις δύσκολες συνθήκες. ‘Γενικά λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα γι’ αυτό το εγχείρημα. Επιθυμώ να αρχίσω να κινηματογραφώ στη Χιλή, κάτι που θα γίνει στο τέλος της χρονιάς’, είπε η σκηνοθέτης.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό εγχείρημα μεταφοράς στην οθόνη αυτής της επικής περιπέτειας. Ο Χιλιανός κινηματογραφιστής Rodrigo Ortúzar Lynch (‘Todo incluído’, ‘Mujeres infieles’) επίσης ετοιμάζει ταινία για τη διάσωση των ανθρακωρύχων και δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το ‘Los 33 de Atacama’ (‘Οι 33 της Atacama’), μια τηλεταινία σκηνοθετημένη από τον Ισπανό Antonio Recio.

Ήταν 5 Αυγούστου του 2010 όταν το ορυχείο χαλκού και χρυσού στο οποίο δούλευαν ‘Οι 33’ – στην έρημο Atacama- άρχισε να σείεται. Στις 4 το απόγευμα, το ορυχείο είχε καταρρεύσει πλήρως και οι 33 εργαζόμενοι βρέθηκαν θαμμένοι σε 700 μέτρα βάθος. Εκεί πέρασαν 70 μέρες μέχρι που, μετά από μια επιχείρηση που κράτησε 22 ώρες και προς τιμήν του προστάτη των ανθρακωρύχων πήρε το όνομα Επιχείρηση-Άγιος Λαυρέντιος (Operación San Lorenzo), κατάφεραν να διασωθούν, στις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: publico.es