Αν κ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή των χωρών ως προς την κατανάλωση σοκολάτας, υπάρχει ένας μικρός πληθυσμός που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες που μελετούν τις επιδράσεις από τη λήψη κακάο.

Πρόκειται για τους ιθαγενείς Κούνα που ζουν στον Παναμά και πίνουν κατά μέσο όρο 40 φλυτζάνια σοκολάτας την εβδομάδα. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της φυλής αυτής δεν υποφέρουν από υπέρταση και το ποσοστό εμφάνισης εμφράγματος, στεφανιαίας νόσου ή διαβήτη στο συγκεκριμένο πληθυσμό, κυμαίνεται κάτω από 10%. Σ’αυτό οφείλεται το γεγονός ότι ζουν περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους κατοίκους του Παναμά και δεν εμφανίζουν σχεδόν ποτέ προβλήματα παχυσαρκίας ούτε υποφέρουν από γεροντική άνοια.

Ο Norman Hollenberg, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι το μυστικό της μακροζωίας των ιθαγενών αυτών βρίσκεται στη σοκολάτα που καταναλώνουν και είναι πεπεισμένος ότι, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η επικατεχίνη (συστατικό της σοκολάτας), θα έπρεπε να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και θα πρέπει να ταξινομηθεί ως βιταμίνη.