Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από πόνους ημικρανίας. Γι’αυτόν το λόγο, η Ισπανική Ένωση Ασθενών με Πονοκέφαλο (AEPAC) και η Vodafone Ισπανίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει τον έλεγχο της συχνότητας και της έντασης των ημικρανιών έτσι ώστε να μπορούμε να τις θεραπεύσουμε καλύτερα.

dolor-manoΟι ημικρανίες πρέπει να ελέγχονται τακτικά ώστε να αποφεύγονται μελλοντικές κρίσεις. Γι’αυτό, η νέα αυτή εφαρμογή, MIGRAapp ”δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στην ανάγκη των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους,, να διατηρήσουν τον έλεγχο της ασθένειάς τους”, εξηγούν οι υπεύθυνοι της Vodafone. Για να επιτευχθεί αυτό, η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν ένα ιστορικό για το πότε εμφανίστηκαν οι πόνοι, ελέγχοντας ακόμα τί έχουν φάει, πιει ή αισθανθεί ώρες πριν το συμβάν.

Μ’αυτόν τον τρόπο, τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός, έχουν τον πλήρη έλεγχο τόσο της ακριβούς στιγμής που εμφανίστηκε η κρίση πονοκεφάλου, όσο και των εξωγενών παραγόντων που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση. Έτσι, πετυχαίνουμε να μετριάσουμε ή και να μειώσουμε τις επιπτώσεις με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αποφεύγοντας παράλληλα και τα δυσμενή αποτελέσματα της κατάχρησης των φαρμάκων.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012, Διεθνή Ημέρα Δράσης Κατά της Ημικρανίας και ακόμη βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Από εκείνη την ημέρα και μέσα στους μήνες που ακολούθησαν, 20 άτομα με ημικρανία δοκιμάζουν την εφαρμογή, κάτι που επιτρέπει να γίνουν και οι τελευταίες προσαρμογές ή αλλαγές. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα είναι διαθέσιμο για χρήστες Android και Ios.

Όπως εξηγεί ο γιατρός, Joan Izquierdo, συντονιστής της ομάδας κεφαλαλγιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Καταλονίας και υπεύθυνος των ασθενών σε αυτήν τη φάση, ”η πρόοδος των νέων τεχνολογιών είναι συνεχής και η εφαρμογή τους στο χώρο της Ιατρικής γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμη”.

Πηγή: muyinteresante.es