Θα φανταζόσασταν ποτέ να φορούσατε ένα πουκάμισο για να γιατρέψετε τους πόνους της πλάτης; Στο μέλλον αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χάρη σε ένα νέο έξυπνο ύφασμα που αναπτύσσεται από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία. Αυτό το ύφασμα διοχετεύει φάρμακα στον οργανισμό με τρόπο επιλεκτικό ανάλογα με τις αλλαγές του φωτός, της θερμοκρασίας και του pH.

hidrogelΟι ερευνητές εργάζονται στο να μπορέσουν να δεσμεύσουν τα φάρμακα στις λεπτές ίνες αυτών των υφασμάτων, τα οποία θα απελευθερώνουν τη δόση τους ανταποκρινόμενα σε συγκεκριμένα εξωτερικά ερεθίσματα. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους χρόνιους ασθενείς, που δε θα χρειάζεται να ανησυχούν πια για τα ατέλειωτα χάπια που θα έπρεπε να παίρνουν σε συγκεκριμένες ώρες.

Το ύφασμα αυτό ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα όπως είναι η θερμοκρασία και το pH, όπως επίσης και στις αλλαγές του ηλιακού φωτός, κάτι που θα επιτρέπει, με πιο εξατομικευμένο τρόπο, τη θεραπεία ασθενειών του δέρματος, όπως είναι η ψωρίαση, οι σπίλοι και το μελάνωμα.

Το ύφασμα θα απελευθερώνει το φάρμακο σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που θα εγγυάται την καλύτερη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, όσο και τη μείωση του κόστους θεραπείας. ”Το φάρμακο δρα πιο αποτελεσματικά γιατί απελευθερώνεται σταδιακά ”, εξηγεί ο Antonio Luis Medina, διευθυντής της NanoMyp, τεχνοβλαστού (spin-off) του Πανεπιστημίου της Γρανάδα που αναπτύσσει αυτό το πρότζεκτ. ”Συνήθως, με το που παίρνει κάποιος ένα φάρμακο, αυτό πηγαίνει στο στομάχι, όπου εκεί καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος της αρχικής του αποτελεσματικότητας. Με το να απελευθερώνεται απευθείας στο αίμα, αποφεύγεται αυτό το πρόβλημα.”

Πηγή: muyinteresante.es