Το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, χθες το μεσημέρι, με βασική κατεύθυνση τη σταδιακή εξίσωση των τελών, χάριν ισονομίας, για όλο το Δήμο με την καλλικρατική του μορφή. 
Τέλη καθαριότητας και φωτισμού
Η Επιτροπή αποφάσισε να μην γίνει καμία προσαρμογή στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας τα οποία, στην κατηγορία οικιακής χρήσης παραμένουν στα 1,60 ευρώ ανά τ.μ. για την πόλη της Βέροιας και 1,30 ευρώ για τις υπόλοιπες δημοτικές και τοπικές κοινότητες και τους οικισμούς, ενώ στην κατηγορία γενικής χρήσης, για τη Βέροια παραμένουν στα 3,68 ευρώ το τ.μ.

και σ’ όλες τις υπόλοιπες κοινότητες ομογενοποιούνται στο 1,50 ευρώ ανά τ.μ. πράγμα που σημαίνει ότι σε 18 δημοτικές και κοινοτικές ενότητες τα τέλη αυξάνονται κατά τι και σε 9 μειώνονται, ώστε να εξισωθούν το ίδιο για όλους τους δημότες. Επί του θέματος ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας του Δήμου Απ. Νεστορόπουλος πρότεινε μείωση κατά 10% στα τέλη οικιακής χρήσης και μείωση 30% επί των 3,68 ευρώ των τελών γενικής χρήσης για τη Βέροια.

Άλλα τέλη

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε επίσης: Να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα (15 ευρώ / στρέμμα για δεντροκαλλιέργειες και 27 ευρώ / στρέμμα για οπωροκηπευτικά) τα τέλη άρδευσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στα έσοδα από αυτά τα τέλη υπάρχει έλλειμμα 160.000 ευρώ. Στα τέλη άρδευσης αλλάζει το καθεστώς πληρωμής στη Βεργίνα όπου χρεωνόταν με την ώρα και τώρα θα πληρώνουν οι χρήστες με το στρέμμα.

-Τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων για τα καταστήματα (καφέ μπαρ-ταβέρνες) των οδών Εληάς, Ανοίξεως, Κοντογεωργάκη και του πεζοδρομημένου κέντρου μειώνονται από 110,90 σε 100 ευρώ/τ.μ. το χρόνο, ενώ παραμένουν ως είχαν πέρσι τα τέλη των υπόλοιπων καταστημάτων.

Οι κινητές και σταθερές καντίνες θα πληρώνουν 250 ευρώ το χρόνο ως τέλος καθαριότητας, από 300 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Επίσης αποφασίστηκε η χρέωση 30 ευρώ προς τη ΔΕΗ για κάθε στύλο που έχει στην πόλη και το ποσό αυτό θα αυξάνεται αναλόγως με τις αυξήσεις της ΔΕΗ στο ρεύμα.

-Ως έχουν, παραμένουν τα τέλη στάθμευσης, ο συντελεστής φόρου φωτιζόμενης επιφάνειας, τα δικαιώματα βοσκής, τα τέλη διαφήμισης και τα δικαιώματα παροχής υπηρεσιών στα νεκροταφεία. Για τα δύο τελευταία η μειοψηφία πρότεινε μειώσεις 20% και 10% αντίστοιχα. Τέλος, η τέλεση πολιτικού γάμου θα κοστίζει 50 ευρώ ανά ζευγάρι, εάν ο ένας από τους δύο είναι ετεροδημότης.

Τέλη για επιχειρήσεις εκτός σχεδίου πόλης

Γερός πονοκέφαλος ωστόσο αποτελεί για την Επιτροπή και κυρίως την πρόεδρο Βέτα Αρχοντάκη το μέχρι σήμερα ισχύων καθεστώς, να μην πληρώνουν καθόλου δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις (300 περίπου) που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται σε εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλης, αφού προσκομίζουν στη ΔΕΗ χαρτί απαλλαγής από αυτά.

Στην κατεύθυνση ανατροπής αυτού του καθεστώτος βρίσκεται αυτό τον καιρό ο Δήμος Βέροιας καταρτίζοντας σχετικές λίστες.

Πηγή: laosver.gr ( ρεπορτάζ: Σoφία Γκαγκούση)

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα