Τα τρόφιμα για τους αστροναύτες που εργάζονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνήθως είναι προψημένα και συσκευάζονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν σε μηδενική βαρύτητα, χωρίς να προκληθεί… χάος!

Αλλά όταν η αστροναύτισσα της NASA Sandra Magnus εντάχθηκε στο πλήρωμα του Σταθμού, αποφάσισε ότι το φαγητό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής, αναλαμβάνοντας δράση στο μαγείρεμα και της προετοιμασία των τροφίμων.

Ξεκίνησε αρκετά αθώα: Πήρε μια κονσέρβα με κοτόπουλο και λαχανικά και πρόσθεσε ελιές, λιαστές ντομάτες και πέστο. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αυτή η πρώτη της επαφή με τη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού δεν την άφησε αδιάφορη. Το αντίθετο, μάλιστα! Βρήκε τι θα έκανε στον ελεύθερό της χρόνο.

Αν και ο μαγειρικός εξοπλισμός της Magnus ήταν περιορισμένος -ένα μικρό μαχαίρι τσέπης, μερικές σακούλες μαγειρέματος και μια κολλητική ταινία- αποδείχτηκε ότι ήταν υπεραρκετός για να προετοιμάσει τα περισσότερα πιάτα της.

Για να αποφύγω τα ψιλοκομμένα λαχανικά να επιπλέουν στο κενό έβαλα ένα κομμάτι κολλητικής ταινία πάνω στο τραπέζι, με την κολλώδη πλευρά προς τα πάνω, και τοποθετούσα εκεί το σκόρδο, τα κρεμμύδια, ακόμη τις φλούδες του λεμονιού», γράφει στο ημερολόγιό της.

Αν και το μαγείρεμα στο Διαστημικό Σταθμό παίρνει πολύ χρόνο υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, η Magnus φροντίζει πάντα να έχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα και αβγά προκειμένου να παρασκευάσει με υπομονή τις δημιουργίες της.

«Κάθε φορά που μαγειρεύω, ξέρω ότι οι άντρες απολαμβάνουν όλες τις διαφορετικές γεύσεις και τους πρωτότυπους συνδυασμούς των τροφίμων χωρίς να παραπονιούνται», είπε η Magnus κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Πηγή: perierga.gr