Οι 2 ταχύτητες της Ευρώπης είναι γεγονός. Την ώρα που η ισπανική δεκαετία ξανάγραψε το 7%, ο DAX σκαρφάλωσε και πάλι στις 6.750 μονάδες, δείχνοντας ότι ακούει σε άλλα δεδομένα. Το τι θα γίνει στην Ευρώπη είναι άγνωστο και το ποια ακριβώς θα είναι η μορφή της Ευρωζώνης σε 1 χρόνο από σήμερα. Αν δηλαδή κάποια κράτη είναι για έξοδο και αυτό έχει προεξοφληθεί-στοιχείο καθόλου καλό για εμάς.

Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ένας νέος υπουργός, όχι από πλευράς ηλικίας βέβαια. Και ανέλαβε με ζήλο να κάνει την σκληρή δουλειά. Η περικοπή τού εφάπαξ δεν είναι κατ’ αρχάς ευχάριστη και σίγουρα σοκάρει αυτούς που το περιμένουν πώς και πώς. Την ίδια ώρα ο υπουργός διαμόρφωσε, προφανώς ως επικοινωνιακό αντίβαρο και στρατηγική με τους κοινωνικούς εταίρους για την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 2009, όπου εύλογα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διερωτήθηκε, “μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει;”

Όλα αυτά δείχνουν ότι το σκληρό σκηνικό έχει ξεκινήσει. Και πολύ γρήγορα θα πρέπει η κυβέρνηση να πείσει εταίρους και πιστωτές. Είναι ένα υψηλού πολιτικού ρίσκου εγχείρημα που όμως ζητά συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα σχόλια είναι αυτονόητα, όμως αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υφίσταται σχέδιο με την χώρα μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός όμως ευρώ για τις εσωτερικές συναλλαγές και με το πακέτο βοήθειας να συνεχίζεται.

Τις επόμενες ημέρες τα μέτρα θα πάρουν σάρκα και οστά. Ας ακούσουμε και τίποτε για καμία αποκρατικοποίηση, δεν δαγκώνει κύριοι. Εξάλλου όπως θα πάμε αυτή την στιγμή θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η πορεία μιας κυλιόμενης πέτρας σε μια απότομη βουνοπλαγιά -like a rolling stone. Και για να μην παραμυθιαζόμαστε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη -Nomura- και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr