Photo: wasabemonster

Φανταστείτε κάτι απλό: Να απαγορευόταν σε έναν βουλευτή που έχει συμπληρώσει μια θητεία να επανεκλεγεί. Πριν διαβάσετε παρακάτω την δική μου ταπεινή άποψη για το θέμα καθίστε λίγο και σκεφτείτε το. Πώς θα μεταλλασσόταν ο πολιτικός μας βίος από κάτι τόσο απλό; Τι θετικά και τι αρνητικά θα είχε αυτό στην κοινωνία μας;

Αν το βρίσκετε αδιάφορο, αγνοήστε με . Αν το βρίσκετε κακό, προειδοποιήστε με. Αν το βρίσκετε καλό προωθήστε το!

Η διάκριση των εξουσιών, στοιχειώδης λειτουργία για τον περιορισμό της διαφθοράς σε ένα πολίτευμα, απλά δεν υπάρχει. Οι βουλευτές, αντί να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο με την ψήφο τους, ακολουθούν την γραμμή του κόμματος και καταλήγουν να ασκούν εκτελεστική (παρα)εξουσία χτίζοντας μια καριέρα μέσα σε αυτό. Πατάνε στη διαφθορά και ισχυροποιούν τη θέση τους. Και φυσικά επανεκλέγονται! Σταδιακά αυτή η δύναμη μπορεί να οδηγήσει και στην υπουργοποίηση κάποιων καθώς θα έχουν γίνει σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής ζωής με μεγάλη πέραση και θητεία στα τηλεοπτικά παράθυρα. Έτσι τα κόμματα δεν χρειάζεται να προσελκύσουν ικανούς ανθρώπους για να σχηματίσουν μια ελκυστική και «αξιόπιστη» κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της μιας θητείας δεν μπορεί να κερδίσει τόσα. Μπορεί να ακολουθήσει την τακτική του «ό,τι αρπάξουμε» αλλά δεν θα συγκεντρώσει την δύναμη του επαγγελματία πολιτικού. Θα δυσκολευτεί να διεισδύσει εκεί που έτσι κι αλλιώς δεν θα έπρεπε να είναι. Ας μη ξεχνάμε πως η πραγματική δύναμη του βουλευτή είναι η ψήφος του στη βουλή. Επίσης, ο βουλευτής της μιας θητείας, δεν έχει να χάσει τόσα όσο κάποιος που χτίζει καριέρα πάνω στην πολιτική. Θα μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση γνωρίζοντας ότι θα επιστρέψει στην κοινωνία των πολιτών από την οποία προήλθε χωρίς κανένα άλλο προνόμιο Ένας τέτοιος άνθρωπος έχει περισσότερα κίνητρα να προστατέψει την κοινωνία.

Επίσης ο πολίτης δεν έχει πλέον κίνητρο να ψηφίσει έναν αποδυναμωμένο κομματικά, διεφθαρμένο βουλευτή. Ούτε ο βουλευτής θα ενδιαφερθεί να κάνει χάρες (αν θα μπορεί πλέον) από τη στιγμή που δεν έχει την δυνατότητα επανεκλογής.

Θεωρούμε ως νομοτελειακό το ότι κάθε άτομο που αποκτά εξουσία, αργά ή γρήγορα θα διαφθαρεί. Παρ’ όλα αυτά συντηρούμε μια κατάσταση μακράς παραμονής ατόμων στην εξουσία. Παράλληλα έτσι, δίνουμε κίνητρο σε ήδη διεφθαρμένους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική.

Η συγκεκριμένη ιδέα, αν τη θεωρούμε καλή, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να περάσει από μόνη της. Οι υπάρχοντες βουλευτές δεν θα ψήφιζαν ποτέ κάτι που θα κατέστρεφε την πολιτική τους καριέρα. Προς το παρόν το μόνο ρεαλιστικό που μπορώ να ελπίζω είναι αυτή η ιδέα να διαδοθεί μέσω του διαδικτύου και ίσως κάποτε να γίνει λαϊκή απαίτηση.

Υ.Γ. Προσωπικά θα συμπλήρωνα το παραπάνω με τα ακόλουθα:

1. Εκλογή βουλής κάθε 2 χρόνια, ανεξάρτητες από την εκλογή κυβέρνησης. Η βουλή δεν θα μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση (εκτός ίσως αν συγκεντρώνει τα 2/3 ή 3/4) αλλά θα μπορεί να της ασκεί πραγματικό έλεγχο.

2. Ο υποψήφιος βουλευτής θα πρέπει να μην είναι μέλος κάποιου κόμματος για τουλάχιστον 5 χρόνια και να μην έχει λάβει κανένα είδος υλικής αμοιβής από κόμματα μέχρι τότε στη ζωή του, αυτός ή συγγενής του 1ου βαθμού.

Του Γιώργου Γιάνναρη

Πηγή: protagon.gr