Παρά το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζεται με έμπειρες προσωπικότητες από ετερογενείς πολιτικούς χώρους, στοιχείο που μπορεί να προσδώσει ισορροπία και αποτελεσματικότητα, οι αγορές προβλέπουν νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 62 δισ., που ήλθαν σαν αποκύημα του PSI. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι σημερινές προϋποθέσεις δεν εξασφαλίζουν την μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά θα χρειασθεί και νέο κούρεμα.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς η νέα κυβέρνηση θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα του PSI αποτυπώνονται στα Ταμεία. Αναρωτιέται κανείς μάλιστα ποιά πρόσθετα κονδύλια θα απαιτηθούν για τράπεζες και Ταμεία από ένα νέο haircut. Είναι επίσης ιδιαίτερα εμφανής στο χρηματιστήριο η επιφυλακτικότητα που επικρατεί για τις τραπεζικές μετοχές, όπως διαφάνηκε από την χθεσινή έκθεση της Citi για την Εθνική.

Καλλιεργείται δηλαδή στις ευρωπαϊκές αγορές έντονο κλίμα αμφισβήτησης της χώρας μας για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν θεσπισθεί με βάση το PSI, όπως έγινε και πέρυσι μετά το αρχικό περιορισμένο κούρεμα. Αυτό ανεβάζει πολύ υψηλά τον πήχυ για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, καθώς η αξιοπιστία της χώρας μας παραμένει χαμηλά. Ειδικά οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν αρχίσει και κάνουν υπολογισμούς για ενδεχόμενες νέες μειώσεις των επιτοκίων στα διμερή δάνεια αλλά και τα οφέλη από τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ που υπολογίζονται σε 11,7 δισ. μέχρι το 2020 για να καταλάβουν αν ακόμα κι έτσι η χώρα μας μπορεί να βγει πέρα.

Τo μείγμα των προσώπων που φαίνεται επίσης ότι θα παίξει ρόλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιχειρεί να συνδυάσει από έμπειρα στελέχη του σημιτικού μπλοκ μέχρι τους αναμενόμενους βουλευτές της ΝΔ. Θα μπορέσει να συνδυαστεί αποτελεσματικά και να προσεγγίσει στόχους, την ώρα που το βάθος της ύφεσης θα απαιτήσει όχι μόνο μέτρα ύψους 11,5 δισ. αλλά πολύ περισσότερα; Θα οδηγηθεί η οικονομία στην ανάκαμψη ή θα εγκλωβιστεί πάλι σε μια μετρολογία, χωρίς τολμηρές κινήσεις και τις επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr