Για όσους νομίζουν ότι τα προβλήματα της Ευρώπης λύθηκαν επειδή οι ισπανικές τράπεζες πήραν 100 δισ., η διάψευση είναι προφανής. Το εξήγησε και ο Στίγκλιτζ διότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα φτάσει το 90% του ΑΕΠ σε μικρό διάστημα. Ετσι ανατροφοδοτείται το πρόβλημα δανεισμού με άνοδο των επιτοκίων της στην δεκαετία και το κλίμα επιδεινώνεται για την Ιταλία. Αναρωτιέται κανείς μήπως οι Γερμανοί βολεύονται περισσότερο με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού, καθώς όλα τα κεφάλαια πάνε στο bund (γερμανικό ομόλογο) ενώ το ευρώ πέφτει.

Άρα μήπως οι Γερμανοί μπορούν έτσι να προσεγγίσουν με φθηνότερα κεφάλαια και χαμηλότερο ευρώ νέες αγορές που έχουν ψωμί και βάθος και θέλουν να αφήσουν την χρεωκοπημένη νότια Ευρώπη στην τύχη της; Για όλους αυτούς τους λόγους ενόψει Κυριακής θα πρέπει να έχουμε εθνική στρατηγική στην οικονομία. Εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, αγορά, ασφαλισμένοι έχουν κουραστεί με την ανικανότητα των πολιτικών. Μην ξεχνάμε τι γράφαμε για αυτούς πριν από λίγο καιρό.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να μην μπαίνουμε σε ψευδαισθήσεις θα απαιτηθεί πρώτα από όλα την Κυριακή σχηματισμός κυβέρνησης. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δέχεται τις σκληρές επιθέσεις των αγορών, οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν στο τέλος του μήνα να εδραιώσουν το σύμφωνο της δημοσιονομικής σταθερότητας σαν προϋπόθεση οποιασδήποτε ανάσας και Αμερικανοί οικονομολόγοι θα επιμένουν για την συνταγή της ανάπτυξης.

Το μοντέλο της Ελλάδας χρειάζεται πολλές διορθώσεις. Ούτε τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να αφεθούν χωρίς επανακεφαλαιοποίηση, αλλά και ούτε η κομματική πελατεία να οργιάζει στο δημόσιο. Το κύριο θέμα είναι όμως ότι η αγορά δεν θα αντέξει άλλο αυτήν την ασφυξία. Πού είναι τα κεφάλαια της ΕΤΕΠ που θα έδιναν τις πρώτες ανάσες. Και επίσης τι μέλλει γενέσθαι με το κραχ των φωτοβολταϊκών αλλά και τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ; Και τέλος πού θα πάνε τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών; Κάθε κλάδος και καημός!

Στο CNBC είχε ένα θέμα χθες. Αν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις εταιρίες που οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν μεγάλο σκάφος; Με αυτούς τι θα κάνει η νέα πολιτική ηγεσία, όταν οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να την ψάχνουν; Ιδίως με κάτι εισηγμένους που έχουν τα λεφτά έξω και τις εταιρίες εν υπνώσει;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr