Photo: napalm nabuco

Αν είναι ένας τομέας στον οποίο αποδεικνύεται περίτρανα η αδυναμία του μεμονωμένου κράτους έναντι των παγκοσμιοποιημένων πολυεθνικών επιχειρήσεων αυτός είναι ο τομέας του φαρμάκου.

”Photo:

Εκατόν εξήντα τρία πολύ σημαντικά φάρμακα, πολλά εκ των οποίων πολύ ακριβά επίσης, λείπουν από την ελληνική αγορά. Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παρακολουθούν εδώ και μήνες το φαινόμενο χωρίς ουσιαστικούς τρόπους αντίδρασης και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι και άλλοι χρονίως πάσχοντες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς γυρίζουν, συχνά εις μάτην, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα πολύτιμα φάρμακά τους.

Η αιτία για την έλλειψη των 163 φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων αρνούνται να παραδώσουν φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εάν δεν αποπληρωθούν τοις μετρητοίς και άμα τη παραδόσει. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι καταχρεωμένα στους προμηθευτές τους και χρήματα δεν έχουν, τα ιδιωτικά φαρμακεία στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας…

Οι δραματικές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά αποδεικνύουν ότι καμία χώρα δεν είναι ικανή από μόνη της να επιβάλει ρυθμίσεις σε πολυεθνικούς παίκτες, όσο πολύτιμο και αν είναι το προϊόν των τελευταίων για το κοινωνικό σύνολο. Το ίδιο φαινόμενο αποδεικνύει επίσης πόσο άναρχη εξακολουθεί να είναι η αγορά, ακόμη και του υγειονομικού υλικού, στην ενοποιημένη Ευρώπη.

Ίσως μόνον όταν οι πολύ σημαντικές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων πλήξουν επίσης την Ισπανία και την Ιταλία θα δούμε τις ευρωπαϊκές αρχές να ενεργοποιούνται σχετικά.

Να σκεφθεί κανείς, μάλιστα, ότι ο τομέας της Υγείας έχει εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ελεύθερης αγοράς… Οι πολυεθνικές του φαρμάκου προκαλούν για ενιαίες υποχρεωτικές ρυθμίσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Έως τότε, ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθούν…

Του Βασίλη Βενιζέλου

Πηγή: protagon.gr