H υπόθεση των διερευνητικών εντολών εξελίσσεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Και όσο οι μέρες περνούν τα ρίσκα για την οικονομία μεγαλώνουν. Η πρόταση Σαμαρά για την δημιουργία του κεντροδεξιού πόλου αποτελεί μια κίνηση που στόχο έχει να ανασυγκροτήσει τον ευρύτερο χώρο στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλειοψηφικό κοινοβουλευτικό ρεύμα. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει θέσεις στο αντίθετο άκρο από τις δεσμεύσεις του δευτέρου μνημονίου, ενώ αντίστοιχα κινείται και ο Καμμένος.

Με τα δεδομένα αυτά οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν στην παρούσα φάση ανοιχτές, την ώρα που η Ευρώπη αρχίζει να βράζει, με την ασάφεια που κυριαρχεί στην χώρα μας. Μηνύματα για χαλάρωση του μείγματος της πολιτικής έχουν σταλεί. Ομως οι τελικές αποφάσεις εταίρων και πιστωτών δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται σημαντικά.

Και είναι πολύ πιθανό να δούμε μια πίεση να ασκείται από τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι η δόση των 5,2 δισ. δίνεται. Με ποιούς όρους μπορεί η οικονομία να παραμείνει εντός του ευρώ και μέχρι πού μπορούν να ανατραπούν οι δεσμεύσεις; Ο σκληρός πυρήνας της διαπραγμάτευσης μετατίθεται μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όμως οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει.

Η πολιτική εξέλιξη όπως καταγράφεται για την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο, ούτε φυσικά για καμία ευρωπαϊκή χώρα. Ήδη υπάρχουν αναλύσεις που πλάθουν σενάρια για έξοδο από το ευρώ αλλά και άλλες που στέκονται στο ρίσκο μιας τέτοιας επίπτωσης στην Ευρώπη αλλά και στις απώλειες που θα καταγράψουν τα κράτη-πιστωτές. Ας ελπίσουμε μόνο ότι οι πολιτικοί μας ξέρουν τι κάνουν ή θα προσγειώσουν την όλη διαδικασία χωρίς να συμβεί άτακτο ατύχημα.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr