Το παιχνίδι επικοινωνίας που έχει στηθεί με τις άκαρπες διερευνητικές εντολές καταδεικνύει και το μέγεθος του πολιτικού ρίσκου που αναλαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Είναι προφανές ότι η πλευρά της Αριστεράς θα κρατήσει σκληρή στάση και σήμερα θα κριθεί κατά πόσο μπορεί να συγκροτήσει την δική της πρόταση αφού ο Α. Τσίπρας λάβει την εντολή από τον Παπούλια. Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει συνεργασία και οι εκβιασμοί από την Τρόικα ξεκινούν.

Η Αριστερά έχει τον δικό της ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και πολύ καλά διατηρεί τα στεγανά του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ρόλος της είναι να σπάσει τον φαύλο κύκλο του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει ανάχωμα στη μονομερή και αναποτελεσματική πολιτική στην οποία ο παπανδρεϊσμός παρέδωσε την χώρα.

Το πρόβλημα για την οικονομία στην παρούσα φάση είναι η αποτυχία της Δεξιάς να συγκροτηθεί σε αξιόπιστη πρόταση εξουσίας και κυρίως η μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Μια δεξιά ισχυρότερη και συμπαγής, με το ΠΑΣΟΚ στην γωνία να κρατάει το μαντήλι, θα μπορούσε προσωρινά κα καθαρίσει τις εκκρεμότητες του μνημονίου και να ανοίξει έναν δρόμο ανατροπής της αποτυχημένης συνταγής Τόμσεν.

Όπως είναι τα πράγματα, όμως, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται και δεν είναι βέβαιο ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα λύσει αυτά τα προβλήματα. Σύντομα η υπομονή της Τρόικας θα εξαντληθεί και η δόση θα μείνει απλήρωτη. Οσο καθυστερούν και άλλα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση, χρεοκοπίες και ύφεση θα ενισχύονται, θέτοντας εκτός στόχου όσα έχει προβλέψει το Μνημόνιο για φέτος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική πολιτική σκηνή δεν μπορεί να ακολουθήσει τις επιταγές των πιστωτών και τα μέτρα 12 δισ. του ερχόμενου Ιουνίου μοιάζουν όνειρα θερινής νυκτός. Ετσι τα ρίσκα χρεοκοπίας και εξόδου από το νόμισμα μεγαλώνουν. Ομως ακόμα δεν είμαστε εκεί. Πόσες φορές όμως θα ξαναφέρουμε εξάρες παίζοντας τάβλι με τον διάβολο;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr