O Τζακ Τράμιελ, ιδρυτής της Commodore, μιας από τις πρώτες μεγάλες εταιρίες προσωπικών υπολογιστών, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Τράμιελ γεννήθηκε στην Πολωνία το 1928 σε εβραϊκή οικογένεια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έστειλαν εκείνον και την οικογένεια του στο Άουσβιτς, και μετά από λίγο καιρό στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας ‘Αλεμ, κοντά στο Ανόβερο. Διασώθηκε το 1945 και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1947.

Στην Αμερική, ξεκίνησε επισκευάζοντας γραφομηχανές. Αργότερα έβγαλε δικές του γραφομηχανές σε συνεργασία με μια προμηθεύτρια εταιρία στην Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια, όταν οι Ιαπωνικές γραφομηχανές έφτασαν στην Αμερική σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, στραφηκε στις αριθμομηχανές. Σύντομα όμως και εκεί βρήκε τους Ιάπωνες μπροστά του και εγκατέλειψε εκείνη την αγορά για να ασχοληθεί με τους προσωπικούς υπολογιστές. Το 1982 η Commodore International λανσάρισε τον υπολογιστή Commodore 64, τον υπολογιστή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Το 1984 τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την εταιρία που ίδρυσε. Aγόρασε το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της Atari, όπου εκεί έβγαλε τον Atari ST, προϊον που ανταγωνιζόταν την Commodore Amiga και τον Apple Macintosh. Μάλιστα, ο Atari ST είχε την χαϊδευτική ονομασία “Jackintosh”, μια αναφορά στον Τζακ Τράμιελ και το γραφικό χρηστικό περιβάλλον που έμοιαζε με τον Mac.

H επιρροή του στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών και των οικιακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών ήταν τεράστια. Ο Τράμιελ είχε πει την ιστορική φράση “We need to build computers for the masses, not the classes” (πρέπει να φτιάξουμε υπολογιστές για τις μάζεις, όχι τις σχολικές τάξεις). Οι υπολογιστές του αντικατέστησαν τις πρώτες παιχνιδοκονσόλες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.

O Τράμιελ ήταν ένας από τους συνιδρυτές του Μουσείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα των Η.Π.Α.

Πηγή : skai.gr