Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, σε συνάρτηση με την έξαρση των κρουσμάτων λαθροϋλοτομίας απέστειλε η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:   

Η παράνομη υλοτομία και το παράνομο εμπόριο ξυλείας αποτελούν σήμερα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις στην αποδάσωση δασικών εκτάσεων, στην απώλεια πολύτιμης βιοποικιλότητας αλλά και στην αυθαίρετη διακίνηση και παράνομη πώληση μη νόμιμης ξυλείας.
Το φαινόμενο δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην περιοχή μας, με εμφανή τα σημάδια της αποδάσωσης στις παραποτάμιες περιοχές του Αλιάκμονα και του Τριποτάμου, όπου η παρόχθια βλάστηση γίνεται αντικείμενο μιας ληστρικής επιδρομής διαφόρων επιτήδειων που δεν έχουν σχέση με τους απλούς πολίτες που αναζητούν λύση στο πρόβλημα των ακριβών καυσίμων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό προς κάθε κατεύθυνση ότι η αποψίλωση της δενδρώδους παρόχθιας βλάστησης ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την εκδήλωση πλημυρών σε καταστάσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ακόμα, η λαθροϋλοτομία σε δασικές περιοχές είναι κλοπή αγαθού σε βάρος των τοπικών κοινοτήτων και ως τέτοια πρέπει απ όλους να αντιμετωπίζεται και να καταγγέλλεται στις αρμόδιες Αρχές.
Αυτός που λαθραία υλοτομεί, κλέβει απ το δικαίωμα σε καυσόξυλα των κατοίκων της περιοχής.   
Η Δημοτική Αρχή, ως αποδέκτης πολλών καταγγελιών, συγκάλεσε προ μηνός μια σύσκεψη με θέμα την παράνομη υλοτομία, με τη συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας και όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Στη σύσκεψη αυτή επισημάνθηκαν τα προβλήματα και τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρξει αυξημένος έλεγχος για την αποτροπή της διόγκωσης του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα ρέματα και τα ποτάμια της περιοχής.
Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρό και στις αμιγώς δασικές περιοχές του Δήμου, όπου οι κάτοικοι των ορεινών χωριών περιμένουν τη νόμιμη κάρπωση των δικαιωμάτων τους σε καυσόξυλα, μέσα από τις υλοτομίες που διενεργεί η Δασική Υπηρεσία, εάν ενταθεί η λαθροϋλοτομία.
Ο Δήμος Βέροιας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να σεβαστούν τον δασικό πλούτο της περιοχής και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και του Δασαρχείου Βέροιας να συμβάλουν στην προστασία των δασών για να διατηρηθεί η αειφόρος δασική κάρπωση και η υπερπολύτιμη βιοποικιλότητα των δασικών και παραποτάμιων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Η προστασία του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής μας είναι καθήκον και υποχρέωση όλων και όχι μόνο των υπηρεσιών, γιατί το δασικό απόθεμα και η βιοποικιλότητα της φύσης αποτελεί κοινό αγαθό, που πρέπει να διαχειριστούμε έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν τα αγαθά του Δάσους.
Ως  Δημοτική Αρχή προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης  και της προστασίας της φύσης, διαβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε με στοχευόμενες προσπάθειες, για ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των πολιτών, με στόχο την προστασία των δασών, την πάταξη του λαθρεμπορίου ξυλείας, καθώς και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων.
Η Δήμαρχος
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα