2 Ιανουαρίου…
Γιορτάζουν: Συλβέστερος
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1910: Το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την Κυριακή ως ημέρα αργίας

Η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδος και κατά την Ρωμαϊκή αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στον θεό Ήλιο, γεγονός που επιβιώνει στο αγγλικό της όνομα (Sunday) και κατά πάσα πιθανότητα ονομαζόταν Πρώτη.  
Στην ιουδαϊκή παράδοση, το Σάββατο (ημέρα της ανάπαυσης του δημιουργού, μετά την δημιουργία του κόσμου) απαγορεύεται κάθε εργασία, παρά μόνο η δόξα, η εξύμνηση του Κυριού, εξ ου και Σάββατο («Τη δε ημέρα τη εβδόμη Σάββατα Κύριον τον Θεόν σου»). Κι έτσι όλα τα χρειαζούμενα παρασκευάζονταν από την προηγουμένη, γι αυτό και Παρασκευή! 
Όλα άλλαξαν με τον Χριστιανισμό. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η μέρα του Κυρίου και εκεί οφείλει την ονομασία της. Η Κυριακή είναι η μέρα της εβδομαδιαίας αργίας, η μέρα που δεν εργάζεται κανένας με εξαίρεση κάποια επαγγέλματα τα οποία εκτελούν υπηρεσία. Οι πρώτοι χριστιανοί ήταν Ιουδαίοι, και γι αυτούς η μέρα αλλάζει μόλις νυχτώσει. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου που αναστήθηκε ο Χριστός ήταν κιόλας Πρώτη! Κι έτσι ονομάστηκε Κυριακή! Και αντικατέστησε το Ιουδαϊκό Σάββατο, ως αργία. Θεσπίστηκε μάλιστα ως επίσημη Αργία της αυτοκρατορίας από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.  Αιώνες μετά, ένα ένα τα Χριστιανικά κράτη θα μιμηθούν τον Άγιο του Θεού και (υπό την πίεση των λαϊκών κινημάτων) θα θεσπίσουν ως επίσημη κρατική αργία την Κυριακή.  
 
Στην χώρα μας έγινε μια μέρα σαν κι αυτήν. Στις 2 Ιανουαρίου 1910 το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την Κυριακή αργία. 
Εκατό χρόνια μετά, η ελληνική δημοκρατία πολεμά να την καταργήσει, προς δόξαν των μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων…

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1909: Ο «βασιλιάς» του make up, Μαξ Φάκτορ, ιδρύει στο Λος Άντζελες εργοστάσιο καλλυντικών ειδών.

2008: Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα