ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σχετικά με το θέμα της παράσυρσης της άτυχης κυρίας θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα θέματα που αφορούν την οδική αλλά και την συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε ως πεζοί. Είναι σύνηθες (με βάση τα στατιστικά που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της τροχαίας) ότι σε περιπτώσεις παράσυρσης τις περισσότερες φορές εμπλέκονται άτομα ηλικίας 55+. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλειψη προσοχής και στα μειωμένα αντανακλαστικά (λόγω ηλικίας).  

Η σωστή οδική συμπεριφορά αλλά και η σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε όλοι ως πεζοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ουκ ολίγες φορές ως οδηγός σε ανύποπτο χρόνο και σημείο επί της Μητροπόλεως αλλά και άλλων οδών (εκτός διάβασης) έχω παρατηρήσει άτομα -κυρίως μεγάλης ηλικίας- να προσπαθούν να περάσουν απέναντι χωρίς μάλιστα να δηλώσουν πρόθεση γιαυτό (να πάρουν τη σωστή στάση σώματος στο πεζοδρόμιο και να ρίξουν μία ματιά σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας). Είναι ίσως ένα θέμα παλιάς νοοτροπίας (η και καινούργιας) όπου κατά τον πεζό δεν υπάρχει λόγος να πάει στην διάβαση και κατά συνέπεια μπορεί να περνάει τον δρόμο όποτε και από όποιο σημείο αυτή/ός επιθυμεί.
Από την άλλη παρατηρούμε και οδηγούς οι οποίοι είναι πραγματικά ασυνείδητοι που νομίζουν ότι η διάβαση πεζών είναι απλά ρίγες στο οδόστρωμα και τις αγνοούν συστηματικά. Και για να μιλήσουμε συγκεκριμένα για την οδό Μητροπόλεως στην Βέροια, υπάρχουν και οδηγοί οι οποίοι όχι μόνο δεν σταματάνε σε διαβάσεις, αλλά ανατπύσσουν και ταχύτητες μη επιτρεπτές για το είδος του συγκεκριμένου δρόμου.
Στην χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαμε 10 νεκρούς ανά τρεις ημέρες και πολύ περισσότερους τραυματίες (σοβαρά και ελαφρά). Ποια είναι η λύση λοιπόν;
Η λύση στο πρόβλημα των τροχαίων δεν βρίσκεται ούτε σε κολωνάκια ούτε στην αστυνόμευση, χρειάζεται παιδεία για τους νέους οδηγούς και άκρως αυστηρά μέτρα ώστε να συμμορφωθούν οι “παλιοί”. Η νοοτροπία και η οδική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει εύκολα αν προσπαθήσει ο κάθε οδηγός να βάζει τη θέση του στην θέση του πεζού και να σταματά στις διαβάσεις ΑΛΛΑ και ο πεζός να βάζει την θέση του στη θέση του οδηγού και να μην πετάγεται ξαφνικά στο δρόμο. Το κλειδί στην αρμονική συνύπαρξη λοιπόν είναι ο αλληλοσεβασμός.
Η φωτογραφία δείχνει ότι το συμβάν έγινε πάνω στην διάβαση. Θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο και τα δημογραφικά στοιχεία του/της οδηγού (ηλικία) αν αυτό είναι εφικτό.
Σας ευχαριστώ πολύ
Υ.Σ= Πληροφορίες για τροχαία μπορείτε να δείτε www.troxaia.gr

Χατζηγεωργίου Γεώργιος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Msc Εφαρμοσμένη Πληροφορική – Συστήματα Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα