Διευρυμένη και άκρως διαφωτιστική συζήτηση σχετικά με την γέφυρα “Κούσιου” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25/1, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Βέροιας, με την συμμετοχή του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, του προϊστάμενου της Τεχνικής Υπηρεσίας Μάρκου Κακοδήμου, του προέδρου του ΣΑΝΗ Κυριάκου Κακιρδάκη και άλλων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων και, φυσικά, μελών του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας.  

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση από τον πρόεδρο της Κοινότητας Ηλίας Τσιαμήτρο, με σκοπό να ενημερωθούν οι Σύμβουλοι για την πορεία του έργου, ωστόσο η παρουσία του προέδρου και μελών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων της Ημαθίας έδωσε αφορμή για συζήτηση εις βάθος επί του θέματος, από την οποία προέκυψαν οι μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των αρχιτεκτόνων, αλλά και η «ιδιόμορφη» σχέση (όπως την χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΝΗ Δημήτρης Τροχόπουλος) μεταξύ των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου με την Τεχνική Υπηρεσία.

Ενημέρωση από τους αρμόδιους

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης αναφερόμενος στο «έργο πνοής», την γέφυρα Κούσιου, ανέφερε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την μελέτη των ικριωμάτων της γέφυρας, η οποία τελικά αποφασίστηκε να γίνει με έξοδα του εργολάβου και αναμένεται να παραδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Επίσης, στην ενημέρωσή του ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην απόκλιση 6 πόντων που διαπιστώθηκε σε ένα από τα μεσόβαθρα, για την οποία επίσης θα πρέπει να γίνει μελέτη για να διορθωθεί.

Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας Μάρκος Κακοδήμος έκανε αρχικά μια γενικότερη αναφορά στις γέφυρες που ενώνουν το κέντρο της Βέροιας με τη συνοικία του Προμηθέα, καθώς και στο ιστορικό της ιδέας για την κατασκευή της συγκεκριμένης γέφυρας.

Πέρα από τα τεχνικά θέματα όμως ο κ. Κακοδήμος εξέφρασε και την άποψή του σχετικά με τα τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν από τον Δήμο τα τελευταία 12 χρόνια, των οποίων οι μελέτες, όπως είπε, έγιναν όλες με απευθείας αναθέσεις, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την μη αξιοποίηση ή ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η μελέτη της γέφυρας Κούσιου, όπως σχολίασε ο κ. Κακοδήμος, την οποία δεν είδε ποτέ η τεχνική υπηρεσία.

Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κυρίως στον χρόνο αποπεράτωσης, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέφερε πως «η έκπτωση είναι αυτή που σκοτώνει το ίδιο το έργο», καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση που δίνει ο εργολάβος τόσο πιο «φθηνό» και χαμηλότερο ποιοτικά είναι το έργο. Επίσης, ανέφερε ότι η υπόθεση κόντεψε να φτάσει στο έσχατο σημείο, να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, ωστόσο τελικά ορίστηκαν μια σειρά υποχρεώσεων που δεσμεύτηκε να τηρήσει ο ανάδοχος και δόθηκε παράταση μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικά με τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου, ο κ. Κακοδήμος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει είναι πριν το Μάιο, καθώς βάσει των στατιστικών σημειώνονται πλημμύρες τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και, όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν εργασίες για το καλούπωμα και την έγχυση του τσιμέντου.

Ωστόσο, ακόμα και αν ολοκληρωθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο οι εργασίες της γέφυρας, δεν σημαίνει ότι θα είναι παραδοτέα στην κυκλοφορία, αφού θα εκκρεμούν οι παρεμβάσεις στις εισόδους της γέφυρας (διανοίξεις δρόμων και κατασκευή σύνδεσης με τη γέφυρα, απαλλοτριώσεις κλπ).

Κατά συνέπεια, όπως απάντησε διευκρινιστικά και ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, η γέφυρα θα είναι μεν ολοκληρωμένη τον Μάιο ή τον Ιούνιο (αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τη νέα παράταση), ωστόσο δεν θα παραδοθεί στην κυκλοφορία πριν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες ενέργειες. Σαφής χρόνος πραγματικής ολοκλήρωσης του έργου συνολικά δεν δόθηκε.

Πρόεδρος ΣΑΝΗ: «Βαρύτατες ευθύνες βαραίνουν την Τεχνική Υπηρεσία»

Με σαφείς υπαινιγμούς και έκδηλη την έντονη αντίθεση των αρχιτεκτόνων της Ημαθίας απέναντι στους χειρισμούς της υπόθεσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, ήταν η παρέμβαση του πρόεδρου του ΣΑΝΗ Κυριάκου Κακιδράκη (φωτο αριστερά), ο οποίος απέδωσε βαρύτητες ευθύνες ή για αμέλεια στην Υπηρεσία, επειδή δεν φρόντισε, όπως είπε, να ελέγξει πριν την εγκατάσταση του εργολάβου ότι πληρούνται όλες οι συμβατικές του υποχρεώσεις.

Με ήπιο τόνο, αλλά εύστοχη ήταν και η παρατήρηση του πρώην προέδρου των Αρχιτεκτόνων της Ημαθίας Δημήτρη Τροχόπουλου (φωτο στα δεξιά), ο οποίος αναφέρθηκε στις «ιδιόμορφες» σχέσεις που ανέκαθεν υπήρχαν μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας και των διοικήσεων του Δήμου. Όπως ανέφερε, οι υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε, ούτε τους δίνονται οι αναγκαίες αρμοδιότητες για να μπορούν να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

Μάλιστα, ο κ. Τροχόπουλος έθεσε και μία άλλη διάσταση που είναι γεγονός πως δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ούτε τις συζητήσεις στα πολιτικά όργανα, ούτε την κοινή γνώμη: Την μορφή και την αισθητική της γέφυρας… «Πέρα από τα όποια τεχνικά θέματα, η μορφή της γέφυρας θα είναι αυτή που θα μείνει τελικά, αλλά κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό», σχολίασε ο αρχιτέκτονας, ενώ αναφέρθηκε σε πρόταση που είχε γίνει σε συνέδριο Αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου κάθε έργο να περνάει από έλεγχο επιτροπής αρχιτεκτόνων, ώστε να διασφαλίζεται και το αισθητικό αποτέλεσμα, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται.

Θ. Θεοδωρίδης: «Γιατί ο εργολάβος δεν αποδέχτηκε την ποινική ρήτρα;»

Πολλά ερωτηματικά έβαλε η σημείωση – ερώτηση που έκανε ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση για άλλο θέμα, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο εργολάβος δεν αποδέχτηκε να μπει ποινική ρήτρα σε περίπτωση νέας καθυστέρησης, αφού είναι τόσο σίγουρος ότι θα έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το καλοκαίρι…

Βεβαίως, ο ανάδοχος εργολάβος δεν ήταν εκεί για να απαντήσει, αλλά δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας του έργου, η άρνηση αυτή προκαλεί μόνο αρνητικές σκέψεις σχετικά με την ομαλή πορεία του έργου.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα