Σφήνα μπαίνει η Κεντρική Μακεδονία στις παραδοσιακές τουριστικές περιοχές της χώρας, πετυχαίνοντας να εντάξει 38 έργα στο πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» του ΕΠΑΝ ΙΙ, πρώτη από μεσόγειες περιοχές  και δεύτερη πανελλαδικά, μετά την Κρήτη, αν και η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου της παίρνει τη δεύτερη θέση, μόνο όμως σε ότι αφορά το ύψος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.   Από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τα περισσότερα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια έχει η Χαλκιδική, με 14 έργα, ενώ από κοντά ακολουθεί η Πιερία, με 10 έργα.

Οι επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης προγραμμάτων για τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία,  ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ, έσπευσαν να αξιοποιήσουν τον «Πράσινο Τουρισμό», καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα  βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, εξοικονόμησης ενέργειας, σωστής διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, όπως και υλοποίησης διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθούν την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο «Πράσινος Τουρισμός», το πρώτο πρόγραμμα που συνδέει τον τουρισμό με το περιβάλλον, είναι μόνο μία παρέμβαση σε μία περίοδο που ανοίγουν η μία μετά την άλλη οι δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου, μετά  από  ένα μεγάλο διάστημα παύσης σε εξειδικευμένα προγράμματα για τον συγκεκριμένο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πληροφόρησης της ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ κ. Γ. Τσιτσόπουλο, ήδη έχει προκηρυχτεί ο «Εναλλακτικός Τουρισμός», ενώ σχεδιάζονται οι οδηγοί για τους πιθανούς επενδυτές και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 θα βγούνε, επίσης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων» όπως και το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός για Νέες Επιχειρήσεις».

Με τα προγράμματα αυτά, δίνεται μία σοβαρή δυνατότητα ενίσχυσης υφιστάμενων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων, εφ’ όσον υλοποιούν ενέργειες με περιβαλλοντικό χαρακτήρα ή διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά το προϊόν και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία, για τα 38 έργα που εντάχθηκαν στον «Πράσινο Τουρισμό», ο εγκεκριμένος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός φτάνει στα 3,666 εκατ. ευρώ με αναλογούσα δημόσια επιχορήγηση 1,466 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της χώρας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 238 επενδυτικά σχέδια  συνολικού προϋπολογισμού 33,464 εκατ. ευρώ και αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότηση  13,435 εκατ. ευρώ.

Ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ, που έχει την ευθύνη και για την Δυτική Μακεδονία, δίνει στοιχεία σύμφωνα με τα  οποία στην συγκεκριμένη Περιφέρεια  εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση τέσσερα επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 471.621 ευρώ και συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης 188.648 ευρώ.

Στη Δυτική Μακεδονία, δύο έργα εγκρίθηκαν στο νομό Φλώρινας και δύο στο νομό Κοζάνης, ενώ εντάξεις δεν είχαμε για τους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς.

Πηγή: voria.gr, της Άννης Καρολίδου

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα