5 Δεκεμβρίου…
 
† Σάββα ηγιασμ., Διογένους, Νεκταρίου
 
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη
 
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
1791: Πεθαίνει ο γερμανός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
 
Στις 27 Ιανουαρίου 1756 γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ το έβδομο και τελευταίο παιδί του Λεοπόλδου και της Άννας Μότσαρτ, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους, το όνομα του οποίου συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλο με την έννοια παιδί – θαύμα.   

Μαζί με τον Χάυντν και τον Μπετόβεν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δημιουργούς του βιεννέζικου κλασικού στυλ. Θεωρείται το μεγαλύτερο και αυθεντικότερο μουσικό ταλέντο που έχει υπάρξει ποτέ.
Όσον αφορά το στυλ του, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρ, χρησιμοποίησε κυρίως ομοφωνία και λιγότερο πολυφωνία στη μουσική γραφή του. Το στυλ του είναι το απάνθισμα του κλασικού “ροκοκό”, της τέχνης του Μπαχ αλλά και της “σχολής Μανχάιμ”, δηλαδή συγκριτικά απλές και επιδέξιες αρμονίες αλλά εξαιρετικά διακοσμημένες μελωδίες που δημιουργούν αίσθηση πληρότητας. Τρομερή ευχέρεια στη σύνθεση και πολύ καλές ιδέες για λύση οποιουδήποτε τεχνικού-μουσικού προβλήματος. Μεγάλες του στιγμές οι πανέμορφες όπερές του – το στυλ του είχε έτσι κι αλλιώς κάτι το δραματικό.
 
Το έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο – σεβαστό τμήμα του γράφτηκε σε προεφηβική ηλικία, 41 συμφωνίες, 65 ντιβερτιμέντα (είδος για μικρή ορχήστρα συνήθως εγχόρδων), σερενάτες (κάτι σαν μικρή σονάτα αλλά σε χαρακτήρα τραγουδιού και πιο απλή στη σύλληψη), 203 χοροί, 42 κοντσέρτα για διάφορα όργανα (κυρίως για πιάνο-φόρτε – πρόγονος του πιάνου), καθώς και σεβαστό έργο εκκλησιαστικής μουσικής (όπως το τελευταίο του έργο “Ρέκβιεμ” που ολοκληρώθηκε από τον μαθητή του Σουσμάγιερ μετά θάνατο του). Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791 στη Βιέννη και θάφτηκε σε έναν από τους ομαδικούς τάφους για τους φτωχούς.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1926: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, που θεωρείται ο «πατέρας» του ιμπρεσιονισμού.
1933: Καταργείται η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920
1981: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα