7 Δεκεμβρίου…
 
† Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας
 
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
1941: Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη
Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ή Επιχείρηση Ζ όπως είχε ονομαστεί από τους Ιάπωνες, ήταν μια ξαφνική αεροπορική επίθεση των Ιαπώνων εναντίον της ναυτικής βάσης των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 και αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.   

Η επίθεση είχε σκοπό να αποτρέψει τη παραμονή του Αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό ωκεανό, η οποία παραμονή έβαζε σε κίνδυνο τα σχέδια της Ιαπωνίας για την κατάληψη της Νοτιοανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα την εισβολή της στη Malaya και τις Ανατολικές Ινδίες, που ήταν αποικίες των Βρετανών και των Ολλανδών.
 Η επίθεση των Ιαπώνων, αλλά κυρίως ο αιφνιδιαστικός της χαρακτήρας, ώθησαν την κοινή γνώμη της Αμερικής να υποστηρίξει τη συμμετοχή στον πόλεμο και η πραγματοποίηση της επίθεσης χωρίς να έχει προηγουμένως κηρυχθεί πόλεμος, έκαναν τον Ρούζβελτ να πει «7 Δεκεμβρίου 1941 – μια μέρα που θα μείνει στιγματισμένη για πάντα». Αν και αιφνιδιαστική η επίθεση, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες από την δεκαετία του ’30, με αφορμή την εισβολή των Ιαπώνων στην Κίνα, την Γαλλική Ινδοκίνα και την Μαντζουρία. 
Η Αμερική το 1940 σταμάτησε τις εξαγωγές αεροπλάνων, ανταλλακτικών, μηχανών προς την Ιαπωνία. Το 1941 μείωσε και την εξαγωγή πετρελαίου και οι Ιάπωνες θεώρησαν όλες τις ενέργειες αυτές προκλητικές. Η πιθανότητα διένεξης των δύο χωρών πλέον ήταν μάλλον μεγάλη. Οι Αμερικανοί επιτελείς ωστόσο, πίστευαν ότι οι Φιλιππίνες θα ήταν ο πρώτος στόχος των Ιαπώνων και όχι το Περλ Χάρμπορ. 
Με τη προοπτική λοιπόν να καταλάβουν τη Νοτιοανατολική Ασία και θεωρώντας πως οποιοδήποτε χτύπημα στις Βρετανικής κατοχής αποικίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα έβαζε αυτόματα στον πόλεμο και την Αμερική, οι Ιάπωνες πίστεψαν πως ένα ισοπεδωτικό χτύπημα στους Αμερικανούς, θα τους απέτρεπε από οποιαδήποτε ανάμειξη. Έπρεπε λοιπόν να σχεδιαστεί μια επίθεση, η οποία βασικά θα κατέστρεφε τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού, θα έδινε χρόνο στους Ιάπωνες να ενισχυθούν αλλά κυρίως θα έκαμπτε το ηθικό των Αμερικανών, χτυπώντας τη πιο μεγάλη ναυτική δύναμη της εποχής.
Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ σχεδιαζόταν από τις αρχές του 1941, στις 26 Νοεμβρίου του 1941, ένας στόλος έξι Ιαπωνικών αεροπλανοφόρων με 408 αεροπλάνα, απέπλευσε από τη Βόρεια Ιαπωνία, με προορισμό τη Χαβάη. Το πρώτο κύμα της επίθεσης εντοπίστηκε από τα Αμερικανικά ραντάρ, όταν ακόμα βρίσκονταν 252 χιλιόμετρα μακριά από το Oahu, την Αμερικανική βάση. Ωστόσο αναγνωρίστηκαν λάθος ως 6 Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-17 που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν στη βάση. 
Η επίθεση ξεκίνησε στις 7:48 ώρα Χαβάης και ο Αμερικανικός στόλος και το προσωπικό της βάσης δεν πρόλαβε να αντιδράσει Η επίθεση βύθισε 4 Αμερικανικά θωρηκτά και 2 αντιτορπιλικά και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 4 θωρηκτά, 3 καταδρομικά, ένα αντιτορπιλικό και τρία άλλα πλοία, κατέστρεψε 188 αεροπλάνα, σκότωσε 2.400 ναύτες και τραυμάτισε άλλους 1.300. Από την άλλη μεριά, οι Ιάπωνες είχαν ελάχιστες απώλειες με 29 αεροπλάνα και 5 νανο-υποβρύχια και 65 νεκρούς.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…
1894: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών, ο Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου
1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.
2007: Την τρίτη θέση σε διαφθορά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International. Πρώτες έρχονται η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα