Από τις 11 έως και τις 17 Δεκεμβρίου θα διεξεχθεί και φέτος από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως Βεροίας ο «Ερανος της Αγάπης», ώστε να συνεχίσει η τοπική Εκκλησία ένα πλήθος δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων προσφέρει καθημερινά ηθική και υλική συμπαράσταση σε πλήθος συνανθρώπων μας, όπως ενδεικτικά: Φροντίδα και συμπαράσταση στους ηλικιωμένους, μέριμνα στους ασθενείς, συμπαράσταση σε φυλακισμένους,υποτροφίες μαθητών και φοιτητών, τράπεζες αγάπης (συσσίτια), βοηθήματα σε απόρους και πολλές ακόμα σχετικές δράσεις.  

 

Ο απολογισμός του 2010
Σύμφωνα με τον απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για το έτος 2010 διατέθηκαν συνολικά 444.368 ευρώ, καθώς επίσης και 45 τόνοι τρόφιμα. Το Γενικό Φιλόπτωχο εξέδωσε φυλλάδιο με αναλυτικά στοιχεία για το φιλανθρωπικό έργο του 2010.

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Βεροίας για τον έρανο της Αγάπης

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Πλησιάζουμε σε λίγο την εορτή των Αγίων Χριστουγέννων, την εορτή της Αγάπης, της συγκατάβασης, της φιλανθρωπίας ενός Θεού που γίνεται άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ιερής αγάπης η τοπική μας Εκκλησία θα διενεργήσει την προσεχή Εβδομάδα τον καθιερωμένο Έρανο Αγάπης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Όλοι στερούμαστε, όλοι υπομένουμε τις συνέπειες της κρίσης, όλοι υποφέρουμε. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα είναι πολύ δύσκολο για την Εκκλησία να βγει στους δρόμους και να ζητήσει την βοήθειά σας για τους ανθρώπους που στερούνται τα αναγκαία, γι’ αυτούς που περνούν το χειμώνα μέσα στο κρύο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γι’ αυτούς που περιμένουν το καθημερινό τους φαγητό από την Εκκλησία, γι’ αυτούς που αν δεν τους βοηθήσουμε δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν.
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για την Εκκλησία σε μία τέτοια περίοδο να χτυπήσει τις πόρτες σας και να ζητήσει. Αλλά αν δεν το κάνει αυτό η Εκκλησία ποιός θα το κάνει; Ποιός θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς που υποφέρουν, γι’ αυτούς που δεν έχουν τα αναγκαία; Σε μια περίοδο κρίσης και ανέχειας που όλοι στερούμαστε ποιός θα ενδιαφερθεί για τον συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας που αργοπεθαίνει από την φτώχεια και την εγκατάλειψη;
Είναι πραγματικά δύσκολο για τις εθελόντριες των φιλοπτώχων να βγουν στη «ζητιανιά» για να ανακουφίσουν τον πόνο των αδελφών μας. Είναι όντως πολύ δύσκολο σ’ αυτήν την περίοδο να διενεργηθεί ο Έρανος της Αγάπης. Αλλά η Εκκλησία θα κάνει ακόμη μία φορά την υπέρβαση και θα τολμήσει. Θα βγει και φέτος στους δρόμους για να ζητήσει τη συνδρομή σας, όχι για τους Ναούς αλλά για τους φτωχούς αδελφούς. Θα βγει και φέτος η Εκκλησία στους δρόμους και θα ταπεινωθεί για τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, όπως και ο Κύριος «εκένωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών» για να σώσει τον ανθρωπο. Αλλως τε η Εκκλησία συνεχίζει το έργο του Χριστού, γι’ αυτό και θα αγωνιστεί και φέτος, ίσως πιο σκληρά από άλλες χρονιές, για να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες μπορεί.
Δύσκολη περίοδος και κρίση σημαίνει περισσότεροι άνεργοι, άστεγοι, φτωχοί, εγκαταλελειμένοι. Ποιός θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς αν όχι η Εκκλησία;
Γι’ αυτό σας παρακαλώ και προτρέπω πατρικά όλους να μην κλείσετε την πόρτα στις κυρίες των φιλοπτώχων που θα βγουν αυτές τις ημέρες για τον έρανο της αγάπης, να μην κλείσετε την πόρτα στον Χριστό που θα σταθεί στο κατώφλι σας για να ζητήσει ελεημοσύνη. Δεν περιμένουμε μεγάλα ποσά, έστω η μικρή βοήθεια από το υστέρημα σας θα ανακουφίσει τον πόνο κάποιου άλλου με μεγαλύτερη ανάγκη. Ο Κύριος άλλως τε επήνεσε το δίλεπτο της φτωχής χήρας.
Αν όλοι μαζί στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια της Εκκλησίας θα συμβάλουμε να ξεπεραστεί εν μέρει η κρίση, να ανακουφιστεί ο ανθρώπινος πόνος.
Πέρυσι από τον έρανο αγάπης συγκεντρώσαμε το ποσό των 98.054 ευρώ που διατέθηκε από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία για τις ανάγκες αστέγων, απόρων, ασθενών, φυλακισμένων και άλλων αναξιοπαθούντων αδελφών μας. Το έργο της Εκκλησίας είναι διαφανές. Μαζευτείτε έξω από τα συσσίτια και τα φιλόπτωχα για να δείτε τον ανθρώπινο πόνο και την συμπαράσταση που προσφέρει η Εκκλησία.
Φέτος οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να φύγει, ας γίνουμε κι εμείς συνεργοί στο έργο του Χριστού που έρχεται να γεννηθεί στη Βηθλεέμ για να αλλάξει τον κόσμο.
Μετα πατρικών ευχών
Ο Μητροπολίτης
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα