Τα πρώτα βήματα του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί» που ιδρύθηκε το 2008 και το 2010 «άνοιξε» το Σπίτι υποδοχής παραμελημένων, κακοποιημένων ή εγκαταλειμμένων παιδιών με την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών, φαίνεται πως οδηγούν μοιραία και επιτακτικά σ’ ένα δεύτερο πλέον στάδιο της προσπάθειας, στην ανάγκη δηλαδή μιας πιο ολοκληρωμένης δομής που θα μπορεί να παρέχει κοινωνική φροντίδα δευτέρου βαθμού, με την μακροχρόνια πλέον φιλοξενία παιδιών, στον Ξενώνα της Βεργίνας, που παραχωρήθηκε από το Δήμο Βέροιας στο Σύλλογο.  

Το κτίριο υπάρχει, ωστόσο χρήζει εργασιών ολοκλήρωσης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει, υπό φυσιολογικές συνθήκες 15 περίπου παιδιά από 6-18 ετών, που επιβάλλεται να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους ή είναι ορφανά.

Την καλή είδηση, επ’ αυτού, έδωσε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στου «Σερεμέτα», ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Τέλης Σιδηρόπουλος, παρουσία της Λευκής Ελευθεριάδου (ταμίας) και Βασιλικής Αθανασιάδου (μέλος) και αφορά στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που χορηγεί 310.000 ευρώ για την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό του «Σπιτιού» στη Βεργίνα.

Κατόπιν τούτου,  στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει να αναπτύσσεται η δομή, για να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 με τη λειτουργία και των δύο Σπιτιών, αυτό  της Βέροιας, (που βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους) και  αυτό της Βεργίνας. Στα δύο Σπίτια συνολικά, θα μπορούν να έχουν ανοιχτή περίθαλψη περίπου 12 παιδιά (6-14 ετών) και κλειστή φροντίδα με σταθερή φιλοξενία 15 περίπου παιδιά (6-18 ετών).

Παράλληλα – όπως τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος η Πρωτοβουλία συνεχίζει, ως οφείλει, να εργάζεται στο επίπεδο πρόληψης της παιδικής παραβατικότητας με ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις σ’ όλη την περιοχή.

Ο κ. Σιδηρόπουλος έκανε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, στην αντίληψη των οποίων πέφτουν περιστατικά παραμέλησης, κακοποίησης ή περιθωριοποίησης παιδιών, να ενημερώνουν την «Πρωτοβουλία» (τηλ.: 23310 72303) καθ’ ότι οι προγνώσεις για περιστατικά που έχουν τελικά καλή εξέλιξη γι’ αυτά τα παιδιά, είναι θετικές και ενθαρρυντικές.

Ενθαρρυντική όμως και αξιοσημείωτη είναι η εθελοντική προσφορά υπηρεσιών από τους πολίτες αλλά και η ευαισθησία – ευσυνειδησία των εργαζομένων στη Δομή, κάτι που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο κ. Σιδηρόπουλος.

«Για να είναι βιώσιμα όμως όλα αυτά χρειάζονται πάνω από 150.000-200.000 ευρώ το χρόνο και χρειάζονται οικονομική στήριξη τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες.

Και οι απλοί πολίτες είναι αυτοί τελικά που στηρίζουν την προσπάθεια, πολύ περισσότερο από τους «έχοντες» ενώ αναζητούμε και νέες δυνατότητες εξευρέσεως και αξιοποίησης πόρων» επεσήμανε ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας».
Δράσεις…
Ο κ. Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στις ετήσιες δράσεις που δυνητικά θα στηρίξουν τη Δομή, όπως η διοργάνωση ενός Cambus στη Βεργίνα, ετήσια συνέδρια στη Βέροια αλλά και προώθηση σχέσεων συνεργασίας με το χώρο των Σχολείων με ενέργειες που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας».

Παράλληλα λειτουργεί και ο τομέας της δικτύωσης με άλλες κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και οργανώσεις, άλλοτε ικανοποιητικά και αποτελεσματικά και άλλοτε με δυσκολία…

Μέχρι τα Χριστούγεννα πάντως η ατζέντα του Συλλόγου είναι γεμάτη και περιλαμβάνει:
Στις 9 Νοεμβρίου κουκλοθέατρο, στις 12-24 Νοεμβρίου μια καμπάνια με τον «Βερόπουλο» για συγκέντρωση τροφίμων,

στις 24 Νοεμβρίου η «Πρωτοβουλία» θα παραστεί στην Παλιά βουλή για να βραβευθεί για τη δράση της στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Νησίδες Ποιότητας» ενώ το Δεκέμβριο αναμένεται και φέτος με ενδιαφέρον, το χριστουγεννιάτικο Bazzar του Συλλόγου στις 15, 16 και 17 του μήνα.

Προγραμματίζονται επίσης αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η λαχειοφόρος αγορά για τη στήριξη της «Πρωτοβουλίας».

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα