11 Νοεμβρίου…
Παγκόσμια Ημέρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης
Παγκόσμια Ημέρα Ανακωχής

 
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)
2002: Το σχέδιο Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.
Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που διαμορφώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η αρχική του μορφή (το αποκαλούμενο σήμερα σχέδιο Ανάν Ι) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2002.  


Το Σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με δύο ομόσπονδα κρατίδια, τον ελληνοκυπριακό Νότο και τον τουρκοκυπριακό Βορρά. Η εξουσία στην ομοσπονδία θα μοιραζόταν ανάμεσα στις δύο κοινότητες με ένα πολύπλοκο σχήμα και ο Πρόεδρος θα εναλλασσόταν ανά 20 μήνες, ενώ στο νομοθετικό σώμα οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνταν ισοδύναμα. Το σχέδιο προέβλεπε αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης μελών της εκάστοτε κοινότητας στο κρατίδιο της άλλης, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η πληθυσμιακή καθαρότητα του κάθε κρατιδίου.

Το σχέδιο υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2004 σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων η οποία συντάχθηκε με την δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ότι το Σχέδιο θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την υποκαθιστούσε με ένα αμφιβόλου βιωσιμότητας μόρφωμα. Η τοποθέτησή του συνοψίζεται στη φράση «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».
Για πολλούς το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά νομιμοποιεί το σημερινό καθεστώς με μοναδικό αντάλλαγμα την επιστροφή της Αμμοχώστου. Το κράτος που δημιουργεί αυτή η συμφωνία είναι περισσότερο δυσλειτουργικό, άρα μη-βιώσιμο, και από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που οδήγησαν στη ρήξη Μακαρίου-Τουρκοκυπρίων το 1963 και στον Αττίλα το 1974. Το σχέδιο Ανάν προοιωνίζει συγκρούσεις στο μέλλον. Συνιστά μια πρόσκληση για μελλοντική καταστροφή.

 Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1924: Ο πρωθυπουργός Αλ. Παπαναστασίου ανακηρύσσει την Α’ Ελληνική Δημοκρατία.
1950: Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ. (Πόλεμος της Κορέας).
1975: Ο ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα, το οποίο ωστόσο ανακλήθηκε το 1991, που εξισώνει τον σιωνισμό με το ρατσισμό.

2007:
Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα